125 човека с увреждания вече с асистенти по новия Закон за лична помощ

125 човека с увреждания вече имат личен асистент  според новия Закон за личната помощ – това стана ясно на заседанието на Областния съвет за интеграция на хората с увреждания.

То бе открито от Областния управител на област Разград Гюнай Хюсмен,а заместник областният управител Евгени Драганов ръководи работната част от заседанието.

На заседанието директорът на РД“Социално подпомагане“-Разград  Татяна Костова запозна членовете на Съвета с нормативните документи относно предоставянето на Механизма за личната помощ: Закона за личната помощ и Наредба № РД-07-7/28.06.2019 г.- съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

От поднесената информация стана ясно, че право на лична помощ имат: хората с увреждания с право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност; деца с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност; деца без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

Заявлението за ползване на помощта се подава в общината по настоящ адрес, като лицето с увреждане може свободно да посочи кой да бъде неговият асистент. В Община Разград вече сключени договори с 30 потребители, като към 01.10.2019 г. ще бъдат сключени договори с още 16 потребители. В Община Исперих договорите са 79, като до края на месец септември ще бъдат сключени още 3, предстоят още 16, в Община Кубрат договорите са 16.

Членовете на комисията обсъдиха необходимостта от провеждане на мащабна рекламна кампания с информационни материали във връзка с реализацията на закона.

Костова представи и Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност 2019 г. Основната цел на документа е изграждане на достъпна среда в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства за хора с увреждания и осигуряване на лична мобилност за тяхното социално приобщаване, като се отчитат и специфичните им потребности.

Проектни предложения се приемат от 21 август до 30 септември 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *