12-18 август 2019 г.

Мислим да се върнем към първоначалната си идея да започваме седмичния обзор с добра новина.

А тази седмица имахме добра новина – намериха се пари да продължи изграждането на втората църква в града „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител”.

Е, намериха се и недоволни, защо парите били от Турция.

Че да ги върнем, пък, вие, недоволните, ще дадете сигурно и повече и църквата скоро и бърже ще извиси купол.

Глупаво е да отказваш пари, дадени за добро дело и хвала на настоятелството на църквата, че не се поддаде на тез мърморници.

А тя иначе църквата е обречена да сплотява още с името си, каза го и отец Георги на водосвета – Цар Борис-Михаил е сплотил български народ от племената, съществували дотогаз, а сега църквата обединява религиите, изповядвани на Балканите, пък и конкретно по нашите земи – освен, че парите идват от мюсюлманска държава, мюсюлманин е човекът, издействал финансирането – областният управител Гюнай Хюсмен, мюсюлмани са и строителите.

Ако всичко върви по реда си, може и догодина да видим първото кръщене или венчавка в новия храм.

А за това, че етносите и религиите не разделят, а събират, през изминалата седмица имаме още едно доказателство.

Тезджан Сабри от Разград отваря българско неделно училище в английския град Крю.

Нарекъл го „Българче”.

То това име няма какво да се коментира, само респект за този наш съгражданин, когото неговите връстници от Лудогорието – той е на 40 години – помнят като футболист и футболен съдия и с прякора Инч Хай.

Покрай тази новина се замислихме колко много разградчани работят за запазване на българския дух в странство и как само можем да се гордеем с тях.

Здравка Ненчева-Дейвис е създател на българските училища в Глостър и Бристол, Великобритания, Бойка Попова – на българско училище във Вашингтон, а Милена Стоилова-Педерсен преподава в българското училище в датската столица Копенхаген.

Тези познаваме лично, но може да има и други.

Респект и за тях.

Тази седмица влязохме в информационния поток и с една куриозна новина.

Разградски рибар уловил пираня на язовир „Бели Лом”.

Дали е наистина пираня и дали тези хапливи твари са се завъдили по Делиормана, не знаем, обаче разбрахме, че темата бързо се превърна в градски шеговит фолклор.

Злите езици разправят, че с появата на пирани в язовира, рязко спаднал броят на мъже, плуващи там, тъй като майтапчии ги наплашили, че тези риби имат особен афинитет към някои мъжки атрибути.

От Агенцията по рибарство и аквакултури обаче са убедени, че пиранята е една-единствена и нейни роднини не са останали в язовира, та плувайте си на воля и без страх.

То не знаем през следващите 2 месеца прочие дали ще има кой да проверява за пирани и други гадини във водоемите, понеже шефът на ИАРА в Разград Николай Инков ще ни проверява бюлетините – номинираха го за член на Общинската избирателна комисия.

Почнаха ги ОИЦ-ите, за изненада засега консултациите вървят консенсусно – и в трите вече приключили преговорни процедури за председатели са избрани номинирани от ГЕРБ.

В Исперих и Лозница избраха хора със сериозен опит – Светлана Димова е от 20 години в избирателни комисии, а Румяна Костадинова – от 2011 г., в Разград управляващите заложиха на по-млад човек, но също с опит – председател ще е Ралица Костова-Цветанова, която от 2014 г. работи в избирателни комисии.

Любопитният момент бе секретността в номинациите на ДПС, които не обявиха поименно своя кандидат за член на ОИК в Разград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *