12 февруари – 25 февруари 2024 г.

Като правим обзор на 2 седмици, някак по-ясна става картинката, събитията се развиват.

Примерно между два обзора взеха, че смениха цялото ръководство на ОДМВР.

Първо след продължителните слухове се появи нов директор.

А после след също така продължителни слухове и нов заместник, който всъщност вече беше зам. за една седмица, че даже и тайно и така отново имаме почти голям шлем началници от едно семейство.

Ако не знаете – това е термин в тениса и включва четирите най-престижни турнира, а в разградски вариант – представители на една фамилия ни управляват – жената е заместник областен управител, мъжът й е зам.-директор на ОДМВР, а сестра й – шеф на Бюрото по труда.

И това е даже преди ротацията, а още не знаем колко всъщност е голяма фамилията.

Обаче пък откак назначиха новия директор, как рязко се увеличиха полицейските реализации – то не бяха менте маркови дрехи, не бе дрога, фалшиви пенсионери, както и най-милото – ракия без бандерол.

Кариерно развитие, ама в съвсем друга посока и определено без наличие на родство и за Кмета Добрин Добрев.

Малко преди управлението му да навърши 100 дни, колегите му от Северен централен район го номинираха за член на Управителния съвет на НСОРБ.

Освен за Добрев, това е признание и за местната власт в Разград – от четирима кметове в най-ново време – от 1991 г. насам – трима са били част от ръководството на кметското сдружение.

От четвъртия и собствената му партия се отрече, ама това е друга тема.

Още малко за местната власт – приет бе рекорден бюджет от над 100 милиона лева, както и нова структура на администрацията.

Общо взето е същата като старата, само че е нова, както би казал Божинката.

Политическите лица – зам.-кметовете са същият брой като предходния мандат – 4, малко повече са директорите, а и ресорите на замовете имат разлики.

На практика обаче замовете още са три дами, дали някой приема залози за пола на четвъртия зам.?

Интересно ще е и кадровото решение за определяна на новия директор на едно от елитните разградски училища – Езиковата гимназия.

След пенсионирането на Пейчо Георгиев мераклиите за поста му са трима.

Друг пост пък се оваканти – на председател на Общинската избирателна комисия.

Тя съвсем рехава стана, преди председателката да подаде оставка, комисията напусна и последния назначен зам.-кмет, което не е изненада, а си е редно.

Интересно е обаче как, ако се наложи, ще взема решения ОИК-Разград.

Като нищо на ОИК-Кубрат ще й се наложи да взема решения, понеже Върховният административен съд върна в съда в Разград делото за касиране на вота за общински кмет в Кубрат.

Интересна ситуация, не по-малко беше интересно и в изборната нощ, в която заспахме с очакване за балотаж, а се събудихме с решение за избран кмет.

И сега Административният съд ще решава, пък след него може и за ОИК да има работа.

Работа имаше през тази седмица и за Окръжния съд, който постанови ефективна присъда за гръцки гражданин, който пропуснал на плати 130 000 лв. данъци.

Драмата във Филхармонията продължава, както и агонията – стана ясно през последните дни.

Министърът дойде миналия месец, разцелува директорката на ТМФЦ-а и си замина с обещание за оздравителен план.

Да, ама такъв още няма – оплакваха се филхармониците преди последния си концерт и прогнозираха до юни оркестърът и официално да го няма.

От дописките с развитие – „Лудогорец” първо запази шансовете си в Швейцария да продължи в следваща фаза на турнира на Лигата на конференциите, после обърна „Черно море” и за кратко се върна където му е мястото – първи във временното класиране, а накрая след нелепа грешка изгуби реванша със „Сервет” и отпадна от евротурнира.

Атракцията на този мач обаче освен на терена бе и на трибуните.

Където малко преди края на първото полувреме с шлифера си от времето на изгряването си на медийния и политически небосклон се по яви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Да не казваме колко и кои му седнаха в скута за селфи.

Прочие във ВИП-ложата имаше и други интересни лица – Веселин Маринов и Годжи например.

Само не знаем какво диреше там т.нар. Бижутер, който доскоро съсипваше „Лудогорец” от подигравки и критики.

На финала две хубави родолюбиви новини.

Интересно събитие на честването на 151 години от гибелта на Васил Левски – пред паметника му деца и възрасти рецитираха заедно „Обесването на Васил Левски”.

А междувременно от едно от най-малките села в Разградска област започна отбелязването на националния празник Трети март.

В Костанденец деца поставиха в читалището театрализирана местна легенда под режисурата на читалищния секретар.

Ето това е възпитание в родолюбие, в селото от повече от 30 години няма училище, но има кой да работи с децата, а явно те си имат и добрата основа от семейното възпитание в любов към Родината.

Хвала на такива деца, родители и ръководители!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *