12 април – 18 април 2021 г.

Вероятно ще остане новина на годината, макар че предстоят и президентски избори, та не се знае Маньо Манев може да се регистрира, но засега Разград може да се гордее много с избора за председател на 45-тото Народно събрание.

Това е вторият човек в държавата, може да се окаже за кратко с оглед очакването за не много дълъг живот на този парламент, обаче Ива Митева ще остане в историята като третата българка и първата разградчанка – председател на Народното събрание.

Само да вмъкнем, че софиянка – председател на парламента още няма, то да не е това футболно първенство я.

Та както никой не знаеше коя е втората в листата на Има такъв народ в Разград, изведнъж половината град й се оказа я съученик, я комшия.

Прави впечатление обаче, че никой нищо лошо не каза ни за нея, ни за семейството й, а все пак сме си разградчани, почваме си по принцип с негативите, пък ако се докажеш, може и да те заобичаме до първата малка грешка.

Имаше само отделни коментари в социалните мрежи, че вероятно не помни, че е от Разград, а то не е особено вярно, защото си има роднини тук и достатъчно поводи да посещава майка си и брат си примерно.

Положителната енергия от Разград Ива Митева получи и чрез поздравителен адрес от Община Разград.

Ще й трябва подкрепа, видя се още на втория ден от сесията на парламента, че хич няма да й е лесно, но се надяваме, че ще се окопити още през следващата седмица и ще въведе ред, какъвто определено е необходим за нашите народни избраници.

И още една председателка се оказа, че си имаме в този парламент – избраната от листата на ГЕРБ от Разградски регион Десислава Атанасов вече е лидер на най-голямата група в Народното събрание.

Изобщо жените са пак на предна линия, сега да видим от какъв пол ще е премиерът.

На престижни позиции в Народното събрание са още двама свързани с Лудогорието – работилият в Разград ген. Атанас Атанасов е зам.-председател на парламента, а родената в Кубрат Надежда Йорданова – зам.-председател на групата на Демократична България.

Обаче да се върнем на разградския ГЕРБ – единствената партия, която на регионално ниво коментира вота от 4 април, от другите подобни очаквания нямаме, макар ДПС всъщност да имат и повод да се похвалят, ама те в Лудогорието срещи с медиите не са имали горе-долу от времето, когато Борисов даде последната си пресконференция преди вчерашната ранобудна, тоест от години.

Та ГЕРБ в Разград се похвалиха, че са първа политическа сила в община Разград, като акцентираха и на факта, че БСП няма избран депутат.

Десислава Атанасова дори показа недобро познаване на близката политическа история на региона, като заяви, че от години не се е случвало социалистите да нямат депутат от региона.

Всъщност се е случвало ДПС да има трима депутати, а ГЕРБ в силните си години – 1, то това е и максимумът на тази партия.

И пак ще се случи, ако партийните централи не разберат, че с парашутисти няма да спечелят разградските избиратели, или ако са с парашутисти, поне в листата трябва да има двигател от типа перпетум мобиле, какъвто имаха ГЕРБ в лицето на Гюнай Хюсмен.

Той лично се похвали, че сам е събрал гласове като за трета политическа сила в Лудогорието и вероятно именно на база тази констатация откровено призна, че иска да има предсрочни избори, защото електоратът му бил нахъсен.

Не сме убедени, че е добре за която и да е държава в една и съща година, и то пандемична, да има три пъти избори, ама отсега можем да прогнозираме резултата в региона: 2 мандата за ДПС, 1 сигурен за ИТН, а не изяснен в последния момент, а четвъртият може и в последния момент да е за ГЕРБ, ама по-скоро ще е за БСП или Демократична България.

Ама имаше през тази седмица и други новини освен политически.

Примерно за Пороище новината беше, че бе почистена и укрепена Гоцковата чешка – с доброволци и с общинска подкрепа.

За Вазово пък беше срамът, че селото влезе в полицейския бюлетин с едни от най-малките разкрити извършители на противозаконно деяние – две деца – на 8 и на 10 години – потрошили прозорците на къща в селото.

Не са ясни мотивите и на пръв поглед не е страшно престъпление, ама те са на 8 и 10, а като станат на 18 и 20?

Има и още една лоша новина за всички ни, макар че и тази за Вазово пак е за всички.

Според данните на Националния статистически институт увеличението на смъртността в Разградска област спрямо предходната година е сред най-големите в страната, повече мрат само във Видинско, а в Смолян е също като в Разград.

Но иначе Ковид-кризата я овладяхме, та чак НОЩ бе закрит.

Тъжни са тази седмица, а дано тази вечер бъдат зарадвани, феновете на „Лудогорец”.

То че отпаднахме от турнира за Купата на България, не е страшна изненада, от първата година в „А”-група тая купа нещо я неглижираме, ама пък бива ли толкова слабо да играем баш срещу тъй наречените „грандове”, които по-често празнуват 50 години от отбелязване на гол на „Байерн”-Мюнхен примерно, отколкото да се зарадват на пресен гол във вратата на деветкратния шампион?

Обаче все пак манталитетът си пролича – признахме си загубата и по-добрата игра на съперника, а същият тоя съперник ще праща  писъмца до УЕФА, за да клепа един от малкото български съдии с право да свирят в европейските турнири.

Толкова време живя в Испания и къде ли не, ама Супата си остана Шкембе чорба, не се разви до Гурме.

И да завършим с призив в навечерието на Великденските празници да си отворим сърцата за тези, които нямат какво да ядат.

Започна кампанията „Бъди човек”, можете да дарите хранителни продукти или ваучери за пазаруване в хранителните магазини или да дадете на организаторите координати на човек, който живее бедно.

 2,603 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *