Трета жертва на COVID-19 в Разградско, първа за исперихската болница, заразата плъзна и в Лознишко

Коронавирус

Трета жертва взе COVID-19 в Разградско, тя е и първа за болницата в Исперих. Това става ясно от прессъобщение на Областна администрация-Разград.

Оттам се позовават на информация от директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева. Жена  на 60 г. от с. Китанчево, общ. Исперих е потърсила медицинска помощ в СО към МБАЛ – Разград на 16.06.2020 г. Прегледана е в отделението и е назначено лечение. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/ за изследване. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. На същия ден се почувствала зле и потърсила помощ в МБАЛ – Исперих. Приета за лечение в ОАИЛ /изолатора/ към МБАЛ – Исперих в тежко състояние. След няколко часа състоянието й се влошава и тя е интубирана. В 21.10 ч. жената е починала. Тя е била с придружаващи заболявания: Хронична сърдечна недостатъчност, Артериална хипертония II степен, Мозъчно – съдова болест. Издирени са контактните лица и са поставени под задължителна 14-дневна домашна карантина.

Областният оперативен щаб за борба с COVID-19 на територията на област Разград изказва съболезнования на семейството и близките на починалата.

Директорът на РЗИ – Разград информира още, че на 16.06.2020 г. е регистриран нов потвърден случай на COVID-19 в област Разград.

Случаят е мъж  на 65 г. от с. Синя вода, общ. Лозница. Потърсил е медицинска помощ на 16.06.2020 г. в СО на МБАЛ – Търговище. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен.  На 16.06.2020 г. е хоспитализиран в УМБАЛ „Канев“, гр. Русе. Лицето е с придружаващи заболявания: Захарен диабет тип II, Исхемична болест на сърцето и Артериална хипертония.

Както винаги информацията от Областна администрация-Русе – е по-подробна и ясна. А тя е следната: “Мъжът е хоспитализиран вчера в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“, след като сам е потърсил лекарска помощ тук. Понастоящем пациентът се намира в стабилно общо състояние. Има и придружаващи заболявания – захарен диабет и артериална хипертония. От началото на седмицата мъжът се оплаква от обща отпадналост, изпотяване, както и от мускулни и ставни болки. Първоначално той е прегледан и консултиран в спешното отделение на болницата в Търговище по повод ускорен пулс. Направена му е електрокардиограма, а след това и рентгенография на бял дроб, от която е видно засенчване на единия бял дроб. Предвид положителния резултат за коронавирус от направения му бърз тест той е насочен за уточняване и хоспитализация към МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград, но междувременно той сам търси лекарска помощ в Русе. Също така резултатът от взетия му PCR-тест в Търговище излиза положителен. По данни на пациента той не е пътувал в чужбина, а също не съобщава за контакт с болни с подобни симптоми. В дома му контактна е само съпругата му. Предстои допълнително изясняване на кръга от контактни лица и наличието на епидемична връзка. До Русе е стигнал със собствен автомобил, шофиран от съпругата му.”

Таза заразата вече е активна в три общини в Разградско – Разград, Исперих и Лозница.

Поставените под карантина лица в областта са 386.

Общият брой регистрирани за COVID-19 за областта е 44, от тях активни 39. На стационарно лечение са 8 в МБАЛ „Св.Иван Рилски – Разград“  АД гр. Разград – изписани са трима след отрицателен резултат. Същите са поставени под домашна изолация за 14 дни. Петима пациенти са на стационарно лечение в УМБАЛ „Медика- Русе“ гр. Русе и двама в УМБАЛ „Канев“ АД, гр. Русе. Петима от оставените на домашно лечение са  оздравели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *