Разград се преклони пред паметта на Ботев

Дъждът и световната пандемия с Коронавируса не попречиха на разградчани да се преклонят пред паметта на Христо Ботев и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България.Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

В първото събитие от възобновения след извънредното положение културен календар на Община Разград се включиха десетки граждани и представители на институции, организации и политически сили.

Ритуалът пред паметника на поета-революционер в Градския парк започна с изпълнение на българската песен, която лети в Космоса – „Излел е Дельо хайдутин“, изпята от певицата от Капанския ансамбъл Силвия Симеонова. Почит към Ботев бе и вдъхновеното изпълнение на Николай Пенчев от МТФ“Импулс“ към НЧ“Развитие 1869“ на огнените думи на поета от стихотворението „Хаджи Димитър“.

Тържественото слово пред паметника на Ботев произнесе Стойчо Стойчев – директорът на училището, носещо името на поета СУ“Христо Ботев“-Разград. Възпитаници на училището първи поднесоха венец пред паметника, последвани от представители на друго разградско училище, носещо името на поет – ОУ“Н.Й.Вапцаров“.

От името на Община Разград венец поднесоха председателя на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев и заместник-кмета Добрин Добрев.

Под звуците на изпълнения на Градския духов оркестър бяха поднесели венци пред паметника и: от името на Десислава Атанасова – народен представител от политическа партия ГЕРБ, от името на Парламентарната група на ДПС, от Гюнай Хюсмен – Областен управител на Област Разград, от Общински съвет на БСП и групата общински съветници от БСП, от ВМРО и Кауза Разград,, от Общинския съвет на ДПС-Разград. Цветя поднесоха: от Местна коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДИНЕНИЕ (ДА БЪЛГАРИЯ, ДСБ, Зелено движение)(СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ, ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ), Общинските съветници от ПП ГЕРБ, групата общински съветници от ЗНС, от Регионален исторически музей – Разград, Театрално-музикален център – Разград, Капански ансамбъл, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“, Областен съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, както и от признателни граждани.

Част от участниците в церемонията посрещнаха минутите мълчание по време на сирените за Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България пред паметника на великия българин.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *