11 ноември – 17 ноември 2019 г.

Заклеха се в понеделник да работят за нашето благоденствие новите ни общински съветници.

А после 8 от тях – от групата на ГЕРБ – даже и не участваха в първото по-важно гласуване от мандата – да изберат пръв сред равни – председател на Общинския съвет.

Опитът за бламиране на работата на местния парламент обаче се оказа неуспешен, тъй като предварително сочената за патерица на ГЕРБ група съветници от ЗНС се разцепи, поне за случая, и двамата подкрепиха номинацията на Стоян Димитров от БСП, а другите двама не отбелязаха нищо в бюлетината си.

Така Стоян Димитров с минималния необходим брой гласове – 17 – зае председателския пост за втори път, първият бе за малко.

Това, освен че спаси от зацикляне Общинският съвет, даде нови сили на зложелателите на Гюнай Хюсмен в ГЕРБ, които твърдят, че той е виновен за слабичкото представяне на партията им на местните избори в Лудогорието.

Няма как да им попречим да си мислят, че един човек, пък бил той и Гюнай Хюсмен, може да повлияе толкова силно на резултатите на управляващата партия, ама все пак е по-добре да погледнат в огледалото.

Захраниха се обаче и странните слухове, че Разград ще има нов областен управител и той ще се казва Валентин Василев.

Безспорно това ще е изключително иновативно решение – да те повишат като изгубиш избори с цялата държавна машина зад гърба си – и ако с него (иновативното решение) ГЕРБ не спечелят Нобелова награда за мир, предлагаме поне да бъде мултиплицирано в БФС и всички български футболисти, участвали в мача България – Англия 0:6, немедлено да получат орден „Стара планина”.

Да се върнем малко да поклюкарим за съветниците.

14 от 33-мата са аджамии, за пръв път сядат на банките в местния парламент, ще им дадем 100 дни или 3 сесии толеранс, докато почнем да сме по-критични към тях.

Хич не ни харесва, че жените са малко – едва 25%, а уж сме били първенци в Европа по жени във властта с 40%, явно статистиката е прескочила нашия вилает, а на успелите жени в Лудогорието предимно не им се занимава с политика.

Признаваме си, че не познаваме една от съветничките, за пръв път я видяхме на сесията, а за неколцина други не ни е ясно с какво се занимават, освен, че гравитират около партийните си офиси, та няма да ни е пълно описанието им по професионален признак.

Интересно е, че предприемачите солидно заемат място в управлението – със сигурност шестима са съветници, а петима от тях, вече напълно очаквано, са в дясната коалиция.

Също иновативно, бизнесът навлиза в местната политика и чрез секретарките си, цели две са вече общински съветнички, макар едната всъщност да е на тази функция в политическа партия.

За разлика от миналия мандат в настоящия има цели 6 юристи.

Освен това има трима учители, двама от които училищни директори, 2 музикални педагожки, 2 лекари, застраховател, историк, ветеринар, както и шампион по борба.

Пожелаваме им успешен мандат, че от тях ни зависят местните данъци, а и много други неща, свързани с по-добрата ни среда за живот.

След сесията първо под сурдинка, а после и на сайта на Община Разград, се появи и името на първия заместник-кмет – Добрин Добрев обаче още дори не е освободен от ОИК, та затова и го броихме сред юристите в Общинския съвет.

Чакаме следващи кадрови промени, вероятно ще зачестят още идната седмица.

Да не чакаме последния момент, за да си сменим документите за самоличност ни предупреждават от разградската полиция – догодина изтичал срокът на 10 пъти повече лични карти в сравнение със сега.

Ще продължим обаче да чакаме 1003 деца, които екипите по механизма за връщане на децата в училище са търсили миналата учебна година, но са установили, че са в чужбина с родителите си.

Всъщност това е повече от един цял набор, абитуриентите тази година бяха по-малко от 900.

И като стана дума за чакане – дочакахме още два случая на Африканска чума по свинете – пак по диви прасета, то по дворовете не останаха.

Горските смятат, че се връщат от Балкана със заразата и тя може да спре, ако завали сняг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *