11 май – 17 май 2020 г.

Разград

Нямаше как Ясеновец да не се появи отново в епицентъра на важни събития.

И в националните новини си влезе, нищо, че btv не бяха разбрали къде са били на репортаж, та изписаха и казаха Ясенец.

Обаче нещата се сериозни – над 2000 човека в селото за 2 седмици са под карантина, оградени от жива полицейска сила и бетонни блокове на шосетата, дори Рамазан Байрам ще си празнуват без да могат да отидат на гости другаде.

Това стана след като в селото бяха регистрирани общо 9 случая на Коронавирус, те даже са и 10, ако броим най-първият в региона, който се лекува в русенска болница и според системата на Националния оперативен щаб се води русенски случай.

Сред болните има и бебе на 4 месеца, чиято проба местните поставят под въпрос, некоректно позовавайки се на статия от деня преди бебето да влезе в болница заедно с 38-годишната си баба.

Тогава стана объркване с проби от Бърдоква и първоначално от НОЩ обявиха един тийнейджър от исперихското село за заразен, после от РЗИ отрекоха, а още по-късно през седмицата все пак и тази проба се оказа положителна.

Та това е поредният пример как липсата на координация между институциите създава напрежение у хората, това предстои и с отказа на здравните власти да обявяват населените места, където са заразените.

А просто е трябвало за пробите от Бърдоква да се осигурят добри условия за транспортиране, така че да стигнат читави до националната лаборатория, а не на мармалад.

Това, както и липсата на инфекционисти на старта на световната пандемия, символичното вземане на проби в началото и сигурно още куп неща хич няма да е лошо да се обсъдят на Общото събрание на акционерите на разградската болница на 10 юни, може пък това да влиза в точка 6 – „промяна в състава на Съвета на директорите” – ама надали.

Освен бебе, вече имаме и болен доктор, то и това може да се добави горе към изреждането – доктор, който работи в две отделения, а и за да се зарази – явно или няма или не се използват предпазните облекла и средства.

А иначе колкото и да се намират ”доброжелатели”, лабораторията, оборудвана от братя Домусчиеви, работи под пълна пара без почивен ден и за 2 седмици изследва 5  пъти повече проби, отколкото бяха взети преди това за 2 месеца в Разград.

Последно по темата Ясеновец трябва да отчетем и добрият пример – в деня, в който само се говореше, но още неофициално, че в селото ще се въведе карантина, имаше заседания на комисиите към Общинския съвет и общинският съветник от Ясеновец Ахмед Ахмедов-Шоти изключително отговорно изпрати писмо до местния парламент, с което уведомяваше, че макар да си е направил тест за Коронавирус и той да е отрицателен, не счита за редно да поставя колегите си съветници пред риск и няма да участва в заседанията.

Междувременно продължи образуването на досъдебни производства срещу хора, преминали през КПП-тата с неверни документи, а съдилищата започнаха да излизат с присъди за нарушители на карантината – засега рекордьор и по брой нарушения, и по най-висока глоба, е жена от Чудомир, която ще плаща 12 000 лева затова, че 3 пъти е напуснала дома си, докато е била под карантина.

Колебливи сме относно това, след като похвалихме съветник от ЗНС за отговорно поведение, дали да не похвалим и съветници от ГЕРБ за смелостта, с която се сдобиха за времето от първата сесия по време на извънредното положение, когато смятаха за опасно за здравето да се провежда заседание до тазседмичното им посещение на друго по-мащабно откъм брой хора събитие – представянето на новия директор на Капанския ансамбъл пред творческия състав.

То по принцип това след 5-тата минута си е вътрешно събиране на служителите, но винаги се намира медия, която да го отрази с 1 изречение от позицията на едната страна и около 70 изречения от другата, ама друго си е от първа ръка да видиш, пък и снимка трябва да има човек за пост във Фейсбук, за да си преброи 145-те съмишленици.

По тази тема прочие твърде скоро ще си проличи ще закрива ли някой нещо, понеже човекът, който трябва да се радваме, че ни управлява, едно по едно отваря към нормализиране различни сфери, включително наближава и редът на културата.

Пък за МОЛ-овете направо си преписа от Разград, в четвъртък наемателите на нашия си мол (не е случайно с малки букви, да ни извинят там хората) дойдоха при кмета Денчо Бояджиев с искане да отворят, защото вече изнемогват икономически, той им разреши, но при строги хигиенни мерки, а на следващия ден и Биг Бос разреши на истинските МОЛ-ове, та поне в още нещо, освен във футбола, разбира се, даваме тон на държавата, то във футбола не тон, ами цял концерт-рецитал си изнасяме.

Отличихме се и с предприемчив компютърджия тая седмица – чужди служби светнали нашите, че някой в един разградски гараж точи сметки на богаташи от Австралия и Западна Европа и го засякоха, както окръжният прокурор каза, докато компютърът му жужи.

Да минем на политика в класическия й вид – бисерите за сесията, която предстои в петък – бяха репетирани още на комисиите.

Предимно по докладната на ДПС за икономически мерки за преодоляване на последствията от световната пандемия бяха репетициите.

В аргументацията си председателят на групата съветници  от тази политическа сила д-р Апти стигна дотам да обвини присъстващите с маски в нарушение на Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, абе направо престъпници ни нарече, струва ни се все пак, че на шега.

Та прогнозата ни е, че на сесията на 22 май тази докладна ще е най-дискутираните, а освен нея и тази за номинираните за наградата „Никола Икономов”.

Там се появи прецедентът вече получила наградата, и то преди 4 години – учителката Донка Дюлгерова, която точно в деня на сесията става на 100 години, да бъде отново номинирана, че даже и от почти същия Инициативен комитет

Тъй като се оказа, че нормативната уредба не забранява това, съветниците гласуваха на комисии столетничката пак да получи наградата.

 4,313 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *