Хакерът, точил сметки от чужбина, остава в ареста

Варненският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, постановена от Разградския окръжен съд спрямо обвиняем за компютърни престъпления и пране на пари. Това съобщават от пресцентъра на Апелативен съд-Варна.

26-годишният Халид Х. е бил задържан в Разград на 13 май. При специализирана акция на сектор Борба за организираната престъпност са били претърсени няколко имота, иззети са 7 автомобила, лаптопи, мобилни телефони, флаш памети и над 35 хиляди лв.

В дома на задържания е намерен компютър със зловреден софтуер – приложение за отдалечен достъп до други компютърни системи в скрит режим. Установен е и файл с множество IP адреси, имена, електронни пощи, пароли за достъп и данни от банкови карти. Повдигнатото обвинение е за въвеждане на компютърен вирус и компютърна програма, предназначена за нарушаване на дейността на информационна система, за узнаване или копиране на данни без разрешение.

Халид Х. обжалва определението на първоинстанционния съд. Той декларира желанието си да не се явява пред апелативната инстанция.

В днешното съдебно заседание представителят на обвинението посочи, че разследваната престъпна дейност е изключително сложна и обемна. Използваната компютърна програма е вирус от типа „Троянски кон“. Предстои събиране на още доказателства, които ще изяснят механизма на престъплението и размера на причинените вреди. Обвиняемият е безработен, но притежава луксозни автомобили, недвижими имоти и значителни финансови средства, припомни прокурорът. Това показва, че може да се укрие и да извърши ново престъпление.

Защитата на обвиняемия оспори наличието на доказателства, които да подкрепят обвиненията. Адвокатът обясни, че не са посочени конкретни действия по отношение на компютърната програма, нито потърпевши лица и компютърни системи. Затова обвинението за компютърни престъпления е преждевременно повдигнато. Относно второто обвинение защитата изтъкна, че  престъплението е вторично, без да е установено предхождащото – акумулиране на активи, които да са предмет на деянието „пране на пари“.

Апелативният съд взе предвид становищата на страните, изложеното в частната жалба и събраните материали по делото, и намери жалбата за неоснователна. За разлика от защитата, съдът счита, че може да се аргументира съпричастността на обвиняемия и към двете деяния. В подкрепа на това са обиските в дома на Халид и разпитите на свидетели.

Съдебният състав отчете и предходната съдимост на привлечения към отговорност. Той е осъждан за сходни престъпления – използване на данни от чужди банкови карти без съгласието на титулярите, чрез достъп до информационни системи. Това мотивира съда да приеме, че макар да няма опасност да се укрие, задържаният може да извърши ново престъпление. Касателството към инкриминираното деяние и опасността от извършване на престъпления са достатъчни предпоставки за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда, обоснова се въззивната инстанция.

Определението, с което Варненският апелативен съд продължи престоя в ареста на Халид Х., обвинен в компютърни престъпления и пране на пари, е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *