PCR лабораторията на Домусчиеви вече работи

PCR лабораторията в МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград, която бе дарена от Кирил и Георги Домусчиеви, бе открита официално днес. В болницата вече се извършват и бързите тестове, предоставени от Община Разград. Това съобщават от пресцентъра на Община Разград.

„Наличието на тази лаборатория е гаранция за хората от региона, дава им спокойствие, че при притеснение от тяхна страна за симптоми на Коронавирус, могат бързо да бъдат диагностицирани.“ – заяви Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев. Той изрази благодарността на жителите на община Разград към братя Домусчиеви за добротворческия жест. Г-н Бояджиев коментира, че отсъствието на констатирани в региона случаи на Коронавирус е потвърждение за добрата организация на областния и общинските щабове, от значение е и съпричастността от страна на бизнеса към предприемане на превантивни мерки

Целта и на местната управа е в максимална степен да се опазят хората, които са на първа линия и именно към тях е ориентирана и дейността ни на този етап – допълни Кметът Бояджиев. Той припомни, че Община Разград предостави на болницата 340-те бързи теста, които бяха дарени на местната управа от фирма „МАТ“. С тях в Спешно отделение вече се тестват служители на МВР, които работят на КПП и в Паспортна служба, служители от Домашен социален патронаж и други социални услуги, от общинска администрация, които работят във фронт-офиса и други.

Изпълнителният директор на МБАЛ д-р Гечо Жеков обясни, че се очаква сертификация на PCR лабораторията от Министерството на здравеопазването. В нея ще се тестват хора със симптоми, подобни на тези на Коронавирус. Подобни тестове в болницата вече са взети над 90, но са изпращани за анализ в лаборатория във Варна. От РЗИ-Разград са направени 50 проби, като положителни досега няма.

От името на дарителите на кратката церемония присъстваха управителят на „Биовет“ Теменуга Газдова и президентът на „Лудогорец“ Александър Александров. Те обясниха, че със съдействието на специалисти от „Биовет“ и Български морски флот апаратурата за лабораторията се закупена на по-добри цени и съответно са закупени и повече елементи за функционирането й.

Теменуга Газдова: „Много сме доволни от това, което постигнахме. Дарените пари не бяха малко – 250 000 лв. –  но успяхме с общи  усилия с Александър Александров и нашите екипи от „Биовет” и Български морски флот такива ниски цени да постигнем, че да имаме взжовост повече неща да закупим. Практически нещата, които закупихме, реално струват 300 000 лв., направихме  големи икономии и отстъпки използвахме. Това стана  с много труд по събиране на оферти и проучване. Благодаря на всички колеги, които работиха в тази посока. Доставчиците отчасти се оказаха съспонсори, защото направиха отстъпки, всеки прояви разбиране, като разбра, че става дума за болница даде всичко от себе си. Смятам, че можем да бъдем доволни от това, което постигнахме.

Ние закупихме PCR тестове, но това е първоначалният капитал, от болницата трябва да го развиват и увеличават, да се търсят спонсори. Тестовете трябва да се използват, премерено, разбира се, и регламентирано. Така се даде тласък за развитие на болницата.”

Александър Александров: „Аз също благодаря на колегите и на екипа на болницата, с които в много тясно сътрудничество се обсъждаха всички въпроси, свързани с лабораторията и допълнително оборудване за Инфекциозно отделение. Дано възможно най-малко се налага да се използва да се използва лабораторията. Резултатът, който постигнахме, е наистина удовлетворяващ. Като техника и организация се получи нещо от най-висок клас. Нова е благодарение на братя Домусчиеви, което мисля че ще се оцени от целия регион.

Смятам, че един частен тест генерира приходи и е добре да се обмисли, че поемайки частни тестове в лабораторията, след това ще могат да се закупят още повече тестове.”

На церемонията Областният управител Гюнай Хюсмен съобщи, че предоставя дарение на областната болница, включващо 80 броя висококачествени защитни облекла за многократна употреба. Предпазните облекла са осигурени от Нейно превъзходителство Посланика на Република Турция в България  Айлин Секизкьок и Генералния консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел. Произведени са от фирма „Миладом” ООД, с. Старцево, община Златоград

Още 120 броя защитни облекла бяха предоставени на други нуждаещи се лечебни заведения в областта, центровете за спешна медицинска помощ и общопрактикуващи лекари в област Разград.

One Reply to “PCR лабораторията на Домусчиеви вече работи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *