Разградчанка в шампионския отбор на Софийския университет с куп награди от състезание по международно право

Разградчанка е в шампионския отбор на Софийския университет, който спечели куп награди от най-престижното състезание по международно право.
Ива Белчева е третокурсничка в СУ“Св. Климент Охридски“, специалност „Право“(на снимката Ива държи купата). Тя е завършила ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград, беше сред отличниците на випуска си, разградчани я познават и като актриса от Младежка театрална формация „Импулс“. Младата разградчанка е избрала правото за свой път на развитие и в Алма Матер продължава да е сред най-добрите в сферата, в която се занимава.
Включена е в отбора на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който взе най-голямата награда и се нареди сред най-добрите отбори в света в най-престижното състезание по международно право – Phillip C. Jessup.
Според информация от Софийския университетв конкуренция с повече от 750 университети от цял свят, българските студенти са спечелиха наградата Richard R. Baxter за най-добра писмена защита на ответник. Освен това, отборът в състав Иван Иванов, Ива Белчева, Мирослав Йонов и Доника Ставрева, с треньори Валери Благоев и Сибел Хасан, се нареди на 4-то място в света в общото класиране за писмени защити. Мемориалът на Софийския университет ще бъде публикуван в ILSA Journal of International and Comparative Law и на сайта на състезанието.
Състезанието, кръстено на знаменития съдия към Международния съд на ООН – Филип Джесъп, възниква през 1960 г. в Харвард. През годините придобива огромна популярност и в момента в „Джесъп“ се състезават най-престижните университети в цял свят. Сред победителите са университети като Оксфорд, Кеймбридж, Сорбоната, Джорджтаун, Колумбийският университет и други. България участва в „Джесъп“ от 1984 г., а тазгодишното представяне е едно от най-успешните.
Състезанието по право за студенти представлява симулация на процес пред Международния съд на ООН. Всяка година през септември излиза казус, провокиран от актуални теми от “сивата зона“ на международното право, по които участниците спорят от позициите на ищец и ответник. Тази година казусът постави акцент върху използването на автономни оръжия без човешки контрол по време на война, държавна приемственост и наказателна отговорност на държавни ръководители за военни престъпления.
Участието на отборите се състои от два етапа – писмени защити и устни пледоарии. Писмените защити студентите предават до средата на януари, след близо 4-месечен труд, а устните пледоарии, които са същината на състезанието, стандартно се провеждат през април във Вашингтон. Въпреки че тази година устният кръг беше отменен поради пандемията на Covid-19, оценяването на писмените защити се състоя и трудът на българските студенти беше оценен от повече от 15 независими съдии, които безспорно го поставиха на първото място.
Ива Белчева още не е решила дали ще са занимава в професионалния си път с международно право или някоя от другите интересни области на правото.
„Тъй като светът се глобализира с много бързи темпове, международното право е от изключителна важност за уреждането на отношенията между държавите
Това, което ми харесва в него, е, че точно както тези международни отношения, и то самото се развива много динамично, за да успява да задоволи нуждите от правното уреждане на тези отношения.“ – сподели за Разград24/7 Ива Белчева.
Тя разказа още, че работата в това състезание е била в основни линии екипна. Въпреки това всеки един участник имал по два въпроса от казуса, които самостоятелно проучва и след отборно обсъждане се очертава една обща рамка, в която състезателите да съставят една цялостна писмена защита на държавата, която представляват според казуса. Редом с писмените кръгове традиционно се провеждат и устни кръгове, на които всеки участник представя лично своя пледоария по въпросите си пред жури от трима съдии. За съжаление поради пандемията международните устни кръгове, които се провеждат във Вашингтон, тази година са отменени.
Ива благодари на съотборниците си и на треньорите си, тъй като всички са били много мотивирани, подкрепящи и са направили това състезание едно невероятно изживяване.

One Reply to “Разградчанка в шампионския отбор на Софийския университет с куп награди от състезание по международно право”

  1. Невероятно момиче, даващо всичко от себе си, за да постигне целите си! Горд съм с теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *