10 януари – 16 януари 2022 г.

Двама нови шефове научихме през тази седмица.

Засега няма да се радваме много, че някога мъдрият ни народ е казал: ”на нов началник и на ново прасе не се радвай, понеже не знаеш каква свиня ще излезе”.

А то за единия малко трудно да се зарадваш при все стабилното му CV.

Ама каква стана тя, тъкмо се впечатлихме, че се снабдихме с депутат, родом от Разград и с все още запазена нишка с родния град и хоп – пратиха ни с областен управител от съседна област.

И всичко това заради кадровата немощ на една иначе управляваща и с претенции още два пъти преди това да е управляваща партия.

Ама то политиката не е само да си пееш едни иначе хубави песни, трябва и отговорност да можеш да поемеш с лицето си, с кариерата си, с потенциала си да решаваш проблемите на хората, които са те подкрепили.

А дано поне местните партийци успеят да представят пред новия областен управител истинските проблеми на региона.

Ама по-експедитивно, че поглеж, докато научи пътя към кабинета си в Бялата сграда, и мандатът свършил скоропостижно.

А не е да няма спешни проблеми.

Направо даже в дълбокото ще трябва да скочи Деян Димитров.

Според новия план на новото правителство за борба с КОВИД-а Разград е сред регионите, които до дни ще влязат в най-опасната зона – заетостта на интензивните легла в болниците ще надвиши 85% и според правителствените заръки ще трябва баш председателят на Областния щаб да вземе решение да затвори училищата и заведенията, тъй като РЗИ вече са се доказали, че  не ги бива във вземането и спазването на решения.

Това естествено няма да донесе позитиви на новия губернатор, ама тежка е короната.

Прочие ще е интересна позицията му и с оглед на партията, която представлява – ИНТ, която много-много не верва във ваксините и сертификатите.

Втората задачка-закачка за областния управител е свързана с ремонтите на пътищата в област Разград.

Тъй като пътят за Попово скоро беше ремонтиран, смятаме, че ще е сравнително обективен.

Макар че що пък да не бъде разширен тоя път, сигурно сте забелязали, че през последните години междуградските пътища нещо по-теснички ги правят, пестят явно, де за чекмеджета, де за куфари.

Та много похвална намираме, че е инициативата на новия регионален министър да събира от регионите предложения на гражданите за наложителни ремонти, ама първо неговите експерти да бяха разгледали по-добре картата на тази територия.

В Разградско предвидили да ремонтират над 110 км., обаче включително пътя за Търговище, чийто ремонт завърши преди 2 години.

Може пък следващият областен управител да е от там, ама сега златна пътека ли ще постиламе, при условие, че пътни участъци между селата и общинските центрове в региона с вид на френско сирене – бол.

Та не е лошо областният ни управител малко да прецизира списъка с неотложните ремонти.

Може да се каже, че още повече очаквания имаме към новия директор на театъра Таня Карбова, понеже летвата и тъй и тъй беше паднала доста ниско – за премиерите на разградския ТМЦ научавахме от афишите в други градове.

Та сега намеренията на новия директор звучат доста добре, Карбова обеща детски и образователни пиеси, а най ни зарадва, признаваме си, с предстоящите драматизации на невероятните разкази на д-р Хасан Ефраимов от Добрич.

Лошото е, че с усложняването на епидемичната обстановка вероятно и театрите ще се изпразнят.

През последните дни половината от ежедневния бюлетин на РЗИ е с изреждане на училища и паралелки под карантина, единствената добра новина е, че починалите са по-малко.

КОВИД-ът вече отложи за месец май и едно от традиционните и масови събития за Деня на Разград – крос „Освобождение”.

Любопитно е, че заразата не се е отразила на Регионалния исторически музей.

През миналата година приходите от посетители са почти колкото са били през неепидемичната 2018 г.

Всъщност е донякъде обяснимо, всички използват паузите от КОВИД, за да тръгнат нанякъде, пък било и до съседен град, ама и доста чужденци са се отбили в Абритус най-вече през миналото лято.

Това определено е добра новина за разградската култура.

Добра новина е и дарението от луксозно издание на събраните творби на Чудомир, което депутатът Марин Шишев през тази седмица направи на разградската библиотека, читалището в Савин и четири разградски училища.

Има какво да се чете и види в шестте тома, какСийке, има.

Смятаме, че Чудомир щеше да ни посвети някой и друг том или барем карикатура, ако беше проследил дискусиите за тазгодишния избор на „Почетен гражданин на Разград”, в които примерно един от номинираните защитаваше пламенно кандидатурата си в трето лице, без да сподели с непознаващите го, че е самият той.

Всъщност това беше една предизвестена драма.

Всяка година се случва в няколко вариации.

През тази за втори път в историята след множество коментари за обезценяването на отличието чрез връчването му на калпак на неограничен брой хора влезе в сила ограничение – до две одобрени кандидатури.

Всички уж твърдят, че и петте кандидатури са заслужили и до голяма степен е така.

Е, тогава не им ли хрумна на трудовите колективи, които в последния момент внесоха номинациите, че може техният човек да се окаже в неудобна позиция на отхвърлен, след като вече внесените са много достойни.

Ами и догодина ще я има тая награда, пък ако съветниците решат и отново променят правилника, може и налято да се връчи.

Друг е въпросът доколко авторите на промените в правилника поемат отговорността от решенията си или просто не се явяват на заседание, а като усетят хорското недоволство – ни правилник писали, ни право на глас имали – осъждат несправедливото решение.

Е, ние пък ще заемем позиция, даже без да ни питат.

Сега, ние знаем кой кой е сред петимата, обаче ни направи впечатление, че коментиращите, ей тъй за да коментират, не са чували част от имената.

Та на база на този принцип двете най-популярни имена, които на 90% всички знаем са на Ангел Петричев и на Галина Героева.

Има и по-емоционална, но може да се окаже и по-прагматична гледна точка.

Кои от петимата заслужават уважение за своя дейност, която не им е служебно задължение или е подобна, но надхвърля служебните задължения?

Тук лидерът е Ганчо Йорданов – създателят на Етнографския музей в Топчии, а веднага след него със сърцатата си работа с децата на Разград – Галина Героева.

Така мислим, но уважаваме и позицията на общинските съветници, които сме избрали, за да взимат важни решения като това кой да носи отличието „Почетен гражданин на Разград”.

 2,694 total views,  2 views today

2 Replies to “10 януари – 16 януари 2022 г.”

  1. Уважаеми дами и господа, моля, правете коментарите си за случилото се през седмицата коректно! Не преиначавайте фактите за случилото се и не подвеждайте читателите и почитателите си!
    Навсякъде съм коментирала едно от събитията на седмицата – изборът на почетни граждани от общинските съветници – от първо лице единствено число случилото се – с името си, а не с псевдоним… Открито публикувах позицията си и във в”Екип 7″. За справка, моля погледнете статията във вестника. https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fekip7.bg%2F2022%2F01%2F14%2Fza-pochetnite-grazhdani-ili-kak-nikoj-ne-e-stanal-prorok-v-sobstvenoto-si-selo%2F%3Ffbclid%3DIwAR3mcQ3QYT8SVbIX7AfKCFI8hILzpmJpobtkidGbvzTEc_jSpMCjPQ0NDj4&h=AT3e5xtwJiHZ_f_PhxjbqgIhkztbYdxmzKNKTMLMasLvyM_7HbKqffBmLysVDcxdD7x8SWsGPO2l5UTzLpkw9VzVVBWJ08FsG-cS9ilBaZMcGseZKdoX2fibmKE-fArw-BN8zYlZMzYE7-nvN2gD&__tn__=H-R&c%5B0%5D=AT0RgYNTMma7xiHEn11cxKgr3ONXbCDTIK8zSBRUUXhbTWCpaif3B-6rM614eRessE7H38xHdAjyZobqDD8YGNPl0y5YJzMhCQ6gTnxorw__My_V57xsMnNrKcGyyDlc8zi7dnn51Q0pgKSRK2Yj3xnrh2LoTl0FgI6rgg
    Не намесвайте Чудомир, моля. филолог съм, експерт съм в областта на обучението по български езики литература, така че не намесвайте великия Чудомир в такъв контекст – интерпретацията на резултатите от гласуването на общинските съветници за номиниране на двама от предложените петима души за почетнотото звание – почетен гражданин на Разград! Изпратих открито – с името си – обръщение, адресирано до кмета на община Разград и до общинските съветници. Не съм се крила зад измислени имена, псевдоними, а открито от 1 л. ед. ч. съч изразила признателността си към тези 619 граждани на Разград, които ме подкрепиха с имената и с подписите си – интелектуалците на Разград – учители, директори на училища, представители на извънучилищни институции, мои ученици, съученици и близки, приятели…
    Затова Ви моля – не преиначавайте, фактите! Проявете обективност и безпристрастност!
    С пожелание за здраве и успешни начинания през 2022 година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *