Ясеновец настръхна заради чести токови удари, след жалби от селския кмет „Енерго“-то се активира и започва ремонт

Чести токови удари тревожат жителите на Ясеновец – оплакват се местните хора. По инициатива на кмета на селото Рейхан Хюсеин-Рейгъна е започнала подписка с искане за отстраняване на проблема. Над 500 жители на селото вече са се подписали под писмото, което ще бъде внесено в „Енерго Про“ и в Община Разград.

Хората от Ясеновец се оплакват, че на ден има по между 6 и 15 токови удари, кратки, но достатъчни, за да изгорят ел. уреди. Пострадали са както частни лица – с изгорели телевизори, климатици, микровълнови печки и други, така и компютри в търговски фирми – няколко магазина в селото. Това се случва години наред, поне от 2019 г. – разказват хората. Никой от тях обаче не е поискал обезщетение от „Енерго-Про“, тъй като процедурата е сложна – жалбата трябва да се подаде до 3 дни от инцидента, уредът да не се пипа от ел.-техник, докато не дойдат експерти от дружеството и т.н. От електроснабдителното дружество обяснявали, че причината е в оплели се щъркели в жиците. Местните не приемат това за достоверно, тъй като селото се захранва от няколко трафопоста и ако щъркел кацне в единия край на селото, няма как това да се отрази в другия му край. Чудят се и още защо тия щъркели кацат само в тяхното село и защо токови удари има и през зимата, когато щъркелите са на юг.

Докато се събира подписката, кметът Рейхан Хюсеин е предприел и други действия, осъществил връзка с представители на „Енерго-Про“ за региона и по негово настояване е извършен оглед на цялото трасе, което тръгва от Регионалното депо за отпадъци, минава през Ясеновец, Недоклан и Голям Извор и стига до Самуил. Установено е, че голяма част от проводниците, стълбовете, трафопостовете и други елементи от ел.снабдителната система имат нужда от подмяна и това е причината за честите токови удари. Ремонтните дейности са на стойност 54 476,33 лв., вече е готов и одобрен и проектът, днес Мирослав Дончев от „Енерго-Про“ го е представил на кмета Рейхан Хюсеин и е съобщил, че ремонтът започва на 1 август.

Кметът Рейхан Хюсеин съобщи днес наобяд добрата новина на съселяните си, които в центъра на селото продължаваха да събират подписи. Допълни, че по време на ремонтите ще се наложи известен дискомфорт – 2-3 седмици ще има режим на тока, но хората предварително ще знаят от кога до кога няма да има ток.

Жителите на Ясеновец се зарадваха сдържано на новината, тъй като и друг път са получавали подобни уверения. Заканиха се, а и кметът ги подкрепи в това решение, ако ремонтът не започне през август, да затворят пътя Разград – Исперих за час и то да го затворят с купчина от изгорелите си ел.уреди.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *