Юпер с инициатива срещу домашното насилие в памет на убитите Ирина и Мария

Две иглолистни дръвчета и паметна плоча ще напомнят на жителите и гостите на разградското село Юпер за две жертви на домашното насилие. 29-годишната Ирина Спасова и 6-годишната й дъщеря Мария бяха убити от съпруга й и баща на детето през октомври миналата година в Испания. Младата жена е родом от Юпер и в нейна памет в деня на погребението в Испания в кубратското село прозвуча църковната камбана. Нейните връстници от селото, с които е отраснала заедно, организираха още една инициатива в нейна памет, но и насочена към превенция на домашното насилие. Диана, Надежда, Слави, Станислава, Валери, Никола, Яна, Иван, Пламен и други със собствени средства осигуриха изработването на паметна плоча за двете жертви на домашно насилие. При организирането на събитието съдействие им оказа и кметът на селото Петър Петров. Мястото, на което бе поставена паметната плоча – пред сградата на читалището, също бе символично – младата жена е била самодейка в танцовия състав на читалището в Юпер. За последно заедно с дъщеря си е участвала с читалищния състав в Националния събор на народното творчество в Копривщица през август 2022 г. До паметната плоча днес младите хора засадиха и две иглолистни дръвчета – „символ на живота, който не им беше позволено да изживеят”.

Събитието събра близки и познати, а и непознати, но ангажирани с проблемите на домашното насилие, от две административни области – Разградска и Русенска. Кметът Петър Петров изрази съпричастността си към скръбта на младите хора, които въпреки преживяната мъка вярват, че агресията може да бъде предотвратена. Ти призова да бъдем непримирими към проблемите на домашното насилие, а към държавниците се обърна с апел да се активизира превенцията на домашното насилие.

След минута мълчание в памет на Ирина и Мария бе поставена плочата и засадени дръвчетата. Една от инициаторките Диана Димова припомни определението за домашно насилие според Европейската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие: „Домашно насилие“ означава всички актове на физическо, сексуално, психологическо или икономическо насилие, които се случват в семейството или в
домакинството, или между бивши или настоящи съпрузи или партньори, независимо дали извършителят живее или е живял заедно с жертвата”. „Събрали сме се, за да се изправим срещу глобалната пандемия „насилие над личността”. Не искаме последствията от него да се превръщат в минало, а да се помнят и за тях да се говори. Това е нашият начин да кажем „не на насилието” и да се обявим срещу агресията и вербалния тормоз. Апелираме да бъдем чути, а извършителите да получават по-сурови присъди” – каза младата жена пред паметната плоча на нейната приятелка от детството. „Отраснали сме заедно, познаваме се, откак сме родени” – разказа още тя. „Много хора вярват, че това на тях няма да им се случи, но е важно да имат информация какво се случва по света, не само при нас. Щом е засегнато и нашето село, значи темата е много мащабна. Според нас трябва да се обръща внимание на тези събития, колкото и да са тежки.” – каза Диана Димова.

Да почетат паметта на Ирина и Мария и да покажат ангажираност с проблема с домашното насилие на площада в Юпер бяха дошли и нейни съученици от Русе, класната й ръководителка от Русе, местни хора. Съпричастност от името на Областния управител на Разград Драгомир Златев изрази и директорът на дирекция в Областна администрация-Разград Светлин Симеонов. Като заместник-председател на Областния съвет за превенция на домашното насилие Симеонов увери, че институциите в региона са обединени по тази тема и работата им ще продължи в насока превенция е разпознаване на признаците на домашно насилие.

Венец пред паметната плоча поднесе и Захаринка Габровска от „Зонта клуб-Русе”. На събитието присъства и кметът на съседното село Божурово Юджел Юсеинов.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *