Ще има ли депутат от Разград, който да представлява Разград?

Разград

Само 3 месеца след предишните избори въпросът дали Разград ще има депутат от Разград отново стои на дневен ред, и като че ли има една идея по-голямо основание за положителен отговор, но надали. Все пак за тази възможност може би трябва да благодарим на Цвета Караянчева.

Започваме обаче със сигурното, което Разград24/7 обяви още на сутринта след вота.

Въпреки увеличението на подкрепата за листата на ДПС, партията с почетен председател отново си печели 2 мандата от 18-ти Разградски регион и това за трети пореден път са Ахмед Ахмедов от Цар Калоян и Ихсан Хаккъ от исперихското село Подайва.

За другите два мандата нямаше пълно покриване на регионалната квота от над 11 191 гласа и съществуваше макар и малка вероятност при пресмятането по Метода на Хеър-Ниймайер на национално ниво да преминат в други посоки. След обявяването на окончателните резултати от ЦИК и неофициалните пресмятания с т.нар. итерации обаче стана ясно, че този път, за разлика от 4 април, когато ощетени от сметките се оказаха БСП, в Разград остатъците за тези два мандата са достатъчно големи, за да не променят поредността в класирането. Там промените обаче могат да дойдат от листите на двете политически сили.

Третият мандат е за ГЕРБ-СДС. Водачът в листата Десислава Атанасова, родом от Дулово, която 2 пъти представлява Разград в парламента, е втора и в Русе. В крайдунавския град ГЕРБ-СДС печели 2 мандата, тоест Атанасова има избор от кой от двата района да спечели. Очаква се кандидатите от два района да имат възможност да направят този избор до края на седмицата. Ако Атанасова избере Русе, Разград ще бъде представляван в 46-тото Народно събрание от бившия областен управител Гюнай Хюсмен, който е родом от Исперих и също има парламентарен опит – в 43-тото Народно събрание бе избран от листата на ДПС, но бе изключен от партията и стана независим.

С възможности за избор са и първите трима от листата на Има такъв народ. Водачът Ива Митева, родом от Разград, е водач и в 24-ти Софийски район. Вторият – д-р Алпер Мурадов, родом от Свищов, ортопед в София – е четвърти в листата в Русе, където ИТН има 3 мандата, но вторият в листата е и първи в Кърджали. Ето в този момент се появява Цвета Караянчева, която изгуби мандата в Кърджали за сметка на ИТН, откъдето вторият в Русе от ИТН – Васил Георгиев – при изявено от него желание може да влезе. Третият в разградската листа – Радослав Бойчев – е водач на листата в Търговище, откъдето ИТН печели един мандат. Така ако първите трима в листата на управляващата партия изберат другите си райони, а не Разград, Разград получава възможност да има местен депутат – четвъртата в листата и областен лидер на ИТН Мария Господинова.

Така възможностите за карето депутати от 18-ти Разградски регион остават доста, но като че ли най-вероятният вариант изглежда така: Ахмед Ахмедов(Цар Калоян), Ихсан Хаккъ(Подайва), Гюнай Хюсмен(Исперих), Алпер Мурадов(Свищов)/Мария Господинова(Разград).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *