Четвъртокласници създадоха робот за декорация на коледни сладки

Четвъртокласниците Александра Атанасова, Димитър Дачков, Николета Стоянова и Селин Митхатова от клуб по роботика “QWERTY”-Разград създадоха робот, който декорира коледни сладки – съобщава ръководителят на клуба Венелин Николов.

Идеята се родила в занятията по роботика, когато се обсъждало как  клубът да участва в подготовката на предстоящите Коледни празници. Всички единодушно решиха да създадат робот, който да украси кръгли сладки с някакъв коледен символ. Ръководителят на клуба отправил към децата и предизвикателството – машината да изрисува сладките не с един, а с няколко коледни символа.

Първо учениците, заедно със своята учителка Цветанка Пенчева, коментирали на английски език  традиционните за България и за Европа коледни сладки и тяхното приготовление.Решиха да приготвят характерните за родината ни меденки.  Избрали си рецепта, която да изпълнят със своите родители вкъщи. После се запознали и с Шенай Рустемова-сладкар. Тя им обяснила, че особено важна е глазурата и им помогна да приготвят и оцветят такава, за да я използват в робота.

След това се пристъпило към създаване на програмите за робота. Освен основната функция на машината – да прави украса, децата въвели и коледна мелодия – да отразява празничното настроение.

Най-забавната  част от занятието било украсяването на меденките, а най-сладката-дегустирането им. Самите създатели на робота ги опитали, почерпили с тях и своите приятели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *