Цената на депутатския мандат в Разград – сред най-скъпите, повече избиратели трябвали само Кърджали и Хасково

Цената на депутатския мандат в Разградски регион е сред най-високите в страната – става ясно от резултатите от парламентарния вот, обявени на сайта на ЦИК. За да имат народен представител от Лудогорието, политическите сили, участвали в изборите на 4 април, трябваше да съберат 11 821 гласа. Повече подкрепа трябваше да бъде привлечена само в Кърджали – 13 444 и Хасково – 12 252. В същото време във Видин например бяха достатъчни 8339 гласа, в Пловдив – 9849. Квотата на национално ниво пък бе 11 134,97 гласа.

Въртележката с мандатите се е завъртяла 20 пъти – става ясно от сайта на ЦИК. В Разград е спряла още на петия оборот. Въртенето са налага, тъй като при пресмятането на мандатите на национално и регионални нива се получават разлики. Например националните резултати сочат, че БСП има 43 мандата, а при пресмятане по региони се оказват 50, като част от тях са с непълна регионална квота, но по-добро постижение в сравнение с останалите участници във вота в съответния регион. Точно противоположната е ситуацията при „Изправи се! Мутри вън“, националните сметки показват 14 мандата, а регионалните – 9, тоест при тях, в районите, в които са имали по-малко гласове, се прехвърлят гласове от други региони. При останалите партии разликите в плюс и минус са по-малки.

Въртележката е започнала от Ямбол, тъй като там е изчисленият на регионален принцип мандат с най-нисък остатък – 0,314, гласовете са били за БСП, но мандатът отива към партията с най-висок остатък в този регион – ИС! МВ!. Разград се появява при четвъртото завъртане, когато пресметнатият на регионално ниво мандат за БСП се оказват с най-малък остатък в страната, мандатът се отнема и отива при партията с най-висок остатък в региона – Има такъв народ.

Макар на практика в Разградски регион още два от мандатите да са постигнати с непълна квота – на ГЕРБ и вторият на ДПС – въртележката, която в ЦИК наричат итерация, не спира повече в Разград, тъй като остатъците за тези мандати са високи.

Най-интересна е била ситуацията в Кърджали, където петият мандат преминава през всички партии. Първоначално той е в ДПС, но при въртележката се оказва най-малък остатък и отива при най-добрия следващ непредставен остатък – ИТН. Още при следващия оборот обаче току що спечеленият мандат на ИТН се оказва с най-ниска цена и мандатът отива при Демократична България. Отново следващият оборот на въртележката спира в Кърджали, тъй като цената на мандата на демократите е най-ниска и мандатът отива при ИС!МВ!.

Любопитен, но по-скоро за ядосване, момент са установили разградските демократи. Вероятността Демократична България да спечели мандат в Разград се е крепяла на 5 гласа. Заради такава крехка разлика един от мандатите на демократите вместо в Разград е отишъл в Добрич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *