Христо Иванов: ЩЕ ПРЕДЛОЖИМ ПРАВИТЕЛСТВО, ГОТОВО ДА МОДЕРНИЗИРА СТРАНАТА

Христо Иванов е лидер на  „Демократична България“, водач на листата на ПП-ДБ в 24-ти МИР София. Ето какво заяви той по време на посещението си в Разград в подкрепа на листата на Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“:

Г-н Иванов, поредните избори, но този път се явявате на тях в коалиция с ПП. Кое скрепя тази коалиция и кое я налага?

Налага я историческата необходимост, най-накрая някой да покаже в българската политика, че може да бъде част от решението, не само част от проблема. Ние имаме не просто аритметична необходимост да бъдем заедно, но ние имаме и обща визия за бъдещето на България и това е най-важното, което ни превръща в екип. Ние работим заедно, правим  тази коалиция и това дава нова сила и изцяло нов характер на тази политическа кампания. И тук искам да обърна внимание на нашите съграждани, че на тези избори за първи път има ясна възможност да излезем от безвремието на този цикъл на избори след избори, защото нашето обединение дава решение.Когато гражданите ни дадат мандат, ние ще съставим правителство, което ще трансформира страната и тя ще направи качествен скок в своето развитие. Това са реално възможни неща. Ние имаме и екипа, и волята, и желанието да го направим.

В тази връзка, с чие участие виждате разширяването на една управленска коалиция, ако политическите обстоятелства го наложат?

В парламентарната демокрация има ясни правила. Ние сме показали, че искаме да търсим обединение по приоритети – не говорим за общо управление, не говорим за коалиции, не говорим за събиране на софрата, а говорим за това кой е готов да подкрепи конкретни приоритети, които да движат страната напред. Така ще подходим и сега и това показва една обществена приемливост в миналия парламент. И всеки ще трябва да поеме отговорността си, дали е готов да подкрепи движението на България напред. Точно за това е важно, кой ще има първия мандат, защото който има първиямандат, той ще определи и дневния ред. Важно е кой ще може да гарантира резултата, а не просто клетвата в началото. Ние можем да гарантираме резултата и точно за това искаме мандат. Гражданите да ни дадат силна подкрепа, да сме първи, за да можем да определим правилната посока на страната.

Борбата със спекулата е на дневен ред. Това е много болезнена тема за българското общество. Какви мерки ще предприемете, за да се справите с нея  – срещу картелите, срещу всичко онова, което води до необосновано повишаване на цените в страната?

Абсолютно уместно ме питате за това. Мога да ви кажа най-бързата мярка, която ще даде най-бърз резултат  – и това е рестарта на Комисията за защита на конкуренцията. Тази комисия е отговорна за това, че се изкривява конкуренцията в България, че има злоупотреба с картелни споразумения, с монополно положение и в горивата, и транспорта, и в хранителните продукти. Те са свързани. Така че действие на тази комисия, бързи проверки, бързи санкции ще помогнат да се пресече процесът на нелоялната конкуренция. И това може да стане много бързо, в рамките на няколко месеца спекулата да бъде овладяна. Разбира се, там където има големи групи от население, засегнато от спекулата, и те са в нужда, трябвада се мисли за тяхната социална защита в рамките на бюджета, който ще се приеме от следващото Народно събрание.

Да щрихираме ясно вашите приоритети за повдигане на икономическото положение на България? 

Времето е сложно, всеки говори за кризи и проблеми, но се изпуска фактът, че пред България има много големи възможности през следващите две години и ако те бъдат използвани и реализирани, наистина могат да доведат до икономическо развитие на страната и до подобряване на доходите на гражданите и качеството на живот

Усвояването на 50 милиарда евро по различни програми, не кражбата им, а инвестирането им  по равно  в Северна и Южна  България, ще  балансира развитието на страната.  И това може да доведе много бързо до икономическо оживяване на регион като Разград. Създаване на климат, който привлича инвестиции. Ние изоставаме драматично в привличането на чуждестранни инвестиции не само в сравнение с Румъния, но и със Сърбия. Има преструктуриране на световната икономика и България трябва да започне да привлича инвеститори за откриване на нови добри работни места.

Важно е да се наложи електронното управление на страната. За две години по нашия план само ние можем да направим това и така да намалим административното бреме със 70 %. Това значи по-малко обикаляне по гишетата за печати, подписи, по-малък административен тормоз за хората и бизнеса, спестяване на време. Ние можем да направим това само за 2 години…

Повече от ясно е, че следващото правителство ще трябва да се справя с може би един от най-сложните въпроси, пред които България се е изправяла в последните десетилетия – войната в Украйна. Каква ще бъде вашата позиция по този въпрос, който впрочем тресе и цяла Европа?

Нашата позиция е ясна – и тя изхожда от българския национален интерес. А той налага правилата на международната сцена да се спазват. Границите да бъдат свещени! Да не може някой, който е по-силен да смята, че може да каже на съседа си как да живее и ако съседа не слуша, да си вземе едно парче от него. Мисля, че всеки български гражданин разбира, че България има абсолютен железен интерес да няма възможност силния в Източна Европа да си прави каквото си иска, защото след Путин може и на други да им се услади идеята, че ако имат голяма армия, могат да си вземат парче земя от съседите. И трябва  добре да разбираме, че отбраната на международния ред, на правилата, на ненарушимостта на границите е в интерес на България. Ако ние, заедно с нашите съюзници в НАТО и ЕС покажем, че можем да бъдем отговорни партньори и подпомогнем Украйна да отблъсне руската агресия, това означава, че никой повече няма да си мисли да напада съседите си. Това е много важно и всеки може да го разбере. Затова нашата позиция изхожда не от някаква емоция или сантименти по отношения на едната или другата държана, а от твърдия български интерес, който гласи следното нещо: “Трябва да има сила на правото, а не право на силния в международните отношения”.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

 

 

One Reply to “Христо Иванов: ЩЕ ПРЕДЛОЖИМ ПРАВИТЕЛСТВО, ГОТОВО ДА МОДЕРНИЗИРА СТРАНАТА”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *