Христо Иванов, съпредседател на Демократична България: Законите в България трябва да са еднакви за всички

Конкретната  политика  винаги е свързана с ясни цели  и приоритети. Какви са те за Демократична България?

Имаме много амбициозна  управленска програма с  три ясни приоритета. Първо: поредица от мерки за отвоюването на институциите от мафията. То  започва с реформа в съдебната система, защото изчистим ли съдебната власт, тя ще изчисти всичко останало. Но това включва и регулаторите, включва и службите, и МВР. Ако всичките тези институции не бъдат изчистени от корупционните калинки, ние никога няма да можем  да си върнем държавата.

Второ: модернизацията, която означава и електронно управление.Имаме план, според който за 3 години административното бреме за гражданите и за предприемачите ще бъде намалено със 70%.Това означава 70%  по малко   размотаване с  „Дай ми бележка!“, „Донеси ми  документ! “и т. н.

Трето: човешкият капитал – хората. Голямата част от парите, които ще спестим от корупцията, тези 10 млрд. лева  на година, ще ги вложим в отглеждане на деца, в образование на деца, в качество на живот за деца, в медицина. Искаме да направим България най-доброто  място за отглеждане на деца в Централна и Източна Европа.Без това няма да се справим с демографския проблем..

Съдебната реформа е политическа кауза както Ваша, така и за демократична България. Колко  трудна ще бъде тази битка, да се отвоюва държавата от мафията?

Нито една битка, която си струва, няма да е лесна. За реформа на  съдебната система ще влезем във възможно най-тежката  битка. Но ние сме минали  през сражения на този терен и знаем какво трябва да се направи.Съдебната власт, правосъдието и законността са ключови елементи от инвестиционния  климат – както за чуждестранните инвеститори, така и за българските. Хората трябва да са сигурни, че законите ще се прилагат  еднакво и за тях и за техните  конкуренти и че държавата няма да ги мачка. Българите искат независим съд и ефективна прокуратура, която е подчинена на обществения интерес, а не на мафиотския интерес – система, в която да работят добре образовани кадри.

Разумната, мъдрата политика е изкуство да се обединяват хората. Кои са възможните потенциални партньори на ДБ?

Нашата главна задача на първо място е да обединим всички демократи в България. И в това отношение Разград е много добра бяла лястовица. Тука показвате един модел, в който всички  генерации и различните производни на голямото синьо движение, което промени България през 90-те години, отново намериха пътя един към друг.Това, разбира се, не е лесно, но се случва, защото има кауза.

Трябва да почнем и да разширяваме демократичната общност. Нашата голяма цел не е просто да намерим някакви гласоподаватели, а да изградим една трайна  демократична общност в България,  която за генерации напред да гарантира  посоката на страната. Това е много по-амбициозна задача, отколкото да прилъжем някакви хора на едни избори да гласуват за нас, както се прави обикновено в България.

Ние трябва много по-дълбоко да „орем“ в съвестта, в ценностния код на българското общество. Да съберем демократите, да съберем всички ония, които разбират и споделят възрожденския идеал за свободна демократична и европейска България. Защото това е поставено от нашите възрожденци и будители като цел. И ние днес най-накрая имаме шанс да реализираме този идеал като генерация. И трябва да се  справим с това задължение. Нито ще е лесно, нито ще е еднократно,  нито ще се случи с фойерверки. Но ние сме готови да работим за това.

Разговора води: Димитър Петков

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *