Хор “Железни струни” участва в международен фестивал в Албания

Хор „Железни струни“ към НЧ „Развитие 1869“ се включи в Международния музикален и танцов фестивал в град Дуръс, Албания – съобщават от културната институция.

Фестивалът се е състоял на 26 и 27 юни 2022 г., а в програмата на хористите е включено и посещение на интересни туристически обекти в Албания и в Северна Македония.

Заедно с хористите за Албания и Северна Македония са пътували и 25 общественици, приятели на хора, бизнесмени и културни дейци, както и заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров.

Репертоарът бе с европейска и световна насоченост, песните включваха и съпровод на пиано в изпълнение на корепетитора на хора Даниела Никифорова: През албанската публика и колегите си от различни държави разградските хористи представиха: Хор на евреите от операта „Набуко“ на Верди; „За красотата на света“, спиричуъл от Дж. Рътър; „Любовта на моя живот“ от Фреди Меркюри; „Бре, Петрунко“, обработка Филип Кутев.

Първото фестивално участие на хористите бе в курорта Голем, недалеч от Дуръс, когато взаимно представиха творчеството си и останалите участници във фестивала от Черна гора, Албания и две български танцови формация „Лилия“ и „Русаля“ от София. Там маестро Красен Иванов подбра само песни на фолклорна основа, които заплениха сърцата на всички.

Общата продължителност на пътуването бе от 24 юни до 30 юни 2022. По време на фестивалните дни българската група посети няколко знакови обекта в района. Сред тях  столицата Тирана и град Елбасан, където има голяма общност от етнически българи. Впечатление направи бързоразвиващата се 620-хилядна столица с небостъргачи и съвременни сгради, на чийто фон любопитство будят бункерите от времето на Енвер Ходжа, сега използвани за музеи, вили, дори за отглеждане на добитък.

Хористите посетиха и древната столица на Албания – град Круя, където е роден националният герой на Албания Георги Кастриоти Скендербег (1405 – 1468). В Северна Македония хористите бяха в манастира „Свети Наум“ и град Охрид.

Хор „Железни струни“ за първи път участва в Международния музикален и хоров фестивал в Дуръс, Албания, с което увеличава своята музикална траектория по Европа и по света. Горещи поздравления за високото ниво получи маестро Красен Иванов, както и покана за ново участие във фестивала. С танцовия състав от Черна гора се размениха взаимни покани за гостуване и участие във фестивали.

СНИМКИ: АНТОАНЕТА КОСТАДИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *