Фатме Шабан с исторически за Разград първи златен медал при жените

18-годишната Шатме Шабан спечели първия си златен медал от държавно първенство при жените. Отличието е исторически успех за женската борба в Разград.

На Държавния лично-отборен шампионат за жени, който се проведе във Велико Търново на 9 и 10 юни,  младата състезателка на СКБ”Лютфи Ахмедов” и възпитаничка на Спортно училище-Разград с личен треньор Дениз Хамид записа 4 победи по пътя към финала в кат. до 59 кг. В спора за златните медали победи убедително с 10:5 точки двукратната бронзова медалистка от Европейски първенства за жени Виктория Бобева от Русе.

В надпреварата във Велико Търново участва елитът на българската женска борба – 67 състезателки от 20 клуба, сред тях: бронзовите олимпийски медалистки Тайбе Юсеин, Евелина Николова и Елица Янкова, световните и европейски шампионки Биляна Дудова, Миглена Селишка и други. Първенството бе ключово за определяне на разширения състав за потенциалните участнички на предстоящото през септември в Белград Световно първенство за жени.

За Фатме Шабан състезанието бе чудесен финал за вътрешния календар на България, в който нейният актив е: 2 златни медала при девойки, 1 бронзов медал от жените през януари и сега дългоочакваната шампионска титла за края на сезона.

Фатме Шабан е титуляр и в националния отбор при девойките и на 13 юни заминава на лагер с националния отбор за подготовка за Европейско първенство 23-03.07  в Рим, Италия, където главен треньор на младите националки е петкратната световна шампионка и два пъти втора на олимпиада  Станка Златева.

Разградската борба спечели още едно отличие от шампионата във Велико Търново. С две победи и една загуба Мелиса Ярадан в кат. до 68 кг. е с бронзов медал, а на четвърто място в същата категория е Айшегюл Нихат.

Отборът на СКБ”Лютфи Ахмедов” бе воден от треньорите Хасан Терзи и Нермидин Якуб и включваше общо 4 състезателки.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *