Фатме Шабан се готви на Белмекен с разширения женски национален отбор по борба

Разградската състезателка по борба Фатме Шабан се подготвя на Белмекен заедно с елита на българската женска борба – става ясно от публикации в национални спортни медии. На лагер във високопланинската спортна база са: световната шампионка от 2018 г. Тайбе Юсеин (също с корени от Лудогорието – родом от Мъдрево), настоящите европейски шампиони – Миглена Селишка (категория до 50 кг.) и Мими Христова (до 65 кг.); Евелина Николова (сребърна медалистка в категория до 55 кг. от европейското първенство през 2019 г.); Мария Оряшкова (шесткратна световна шампионка по самбо); София Георгиева (бронзова медалиста при 68-килограмовите от Европейските игри в Минск 2019 г.), както и няколко от младите надежди, сред които и 17-годишната състезателка от СКБ”Лютви Ахмедов”-Разград Фатме Шабан.

Подготовката на разширения национален отбор за жени, воден от селекционера Петър Касабов и асистента му Стоян Петков, е свързана с предстоящите олимпийски квалификации за Олимпиадата в Токио. Първата квалификация ще се състои от 18 до 21 март в унгарската столица Будапеща. Вторият и последен шанс за спечелване на квоти за Олимпийските игри е квалификацията в София. Тя ще се проведе от 6 до 9 май. На този етап единствената българска състезателка със спечелена квота е Тайбе Юсеин.

Подготовката заедно с утвърдените шампионки е изключително полезна школа за младите състезатели като Фатме Шабан, тя не за пръв път е забелязана от треньорите на жените и е част от разширения национален отбор – разказа нейният треньор Дениз Хамид. При успешно представяне на държавния шампионат при жените Фатме Шабан има и реални шансове да се бори за олимпийските квоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *