Фатме Шабан продължава да пише историята на разградската борба: бронз в дебюта й при жените

17-годишната Фатме Шабан продължава да пише история. През уикенда тя спечели първия медал от държавен шампионат за жени за разградската борба.

Заради ненавършеното пълнолетие Фатме Шабан, която е състезателка на СКБ“Лютфи Ахмедов“ и ученичка в Спортно училище-Разград с личен треньор Дениз Хамид, участва в Държавното лично-отборно първенство за мъже и жени с декларация. Състезанието се проведе в Ловеч, в него участваха над 350 състезатели от над 40 клуба за жени, свободна и класическа борба.

Фатме Шабан бе в най-многолюдната и една от най-конкурентните категории до 53 килограма, в тази категория се бориха 3 шампионки на България при жените. В първата си среща Фатме Шабан надви убедително шампионка от по-горната категория от Средец, във следващата среща успешно се справи и с няколкократна шампионка на България в различни възрасти от Хасково, надвивайки с туш, а на полуфинала в крайно оспорвана среща с резултат 6:4 отстъпи на настоящата шампионка от Челопеч. В срещата за бронзовия медал нямаше проблем срещу състезателката на домакините от Ловеч и се окичи с бронзов медал.

Историческо за местния клуб по борба е, че 17-годишната Фатме Шабан носи първия медал от Държавен Шампионат за жени.

Младата състезателка продължава да печели доверието и на националния треньор по борба за жени Петър Касабов, който спечели 4 от 6-те квоти за Олимпийските игри в Токио и продължава я включва в подготовката си за отговорното състезание. След приключване на шампионата в Ловеч Фатме Шабан веднага замина на лагер в Сливен с  националния отбор за девойки до 20 години за предстоящо Европейско първенство.

При свободяците разградските състезатели, водени от Нермидин Якуб, също постигнаха добри резултати.  Хюсеин Динчер до 61 кг. се класира на пето място, същото класиране направи и Хюсеин Бекир при 65-килограмовите, а след много оспорвана среща на крачка от бронзовия медал остана Ерджан Неджибов в категория до 61 килограма и се класира на 4 място.

Изявите на клуба по борба и Спортното Училище продължават и в други насоки, само преди седмица се проведе Европейско първенство по борба за момчета и момичета до 15 години във всички стилове в град София. В продължение на една седмица в него взеха участие над 500 участници от 25 държави, а един от съдиите беше Дениз Хамид, който се яви на контрола за международен съдия.

В последното неофициално събиране на ръководството на клуба по борба и Спортното училище с директор Иван Илиев се отчете, че състезателите и треньорите от клуба, които са и преподаватели в училището, показват високо развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *