Ученици от Езиковата участваха в обучение в Будапеща по програма „Еразъм+”

Ученици от ПГПЧЕ„Екзарх Йосиф”-Разград участваха в обучителен курс в унгарската столица Будапеща – съобщават от тяхното основно училище ОУ”Ив.С.Тургенев”.

Станимира Начева Начева от 10 клас и Кристиян Иванов Стойчев от 9 клас – ученици в ПГПЧЕ „Ек.Йосиф”-Разград се включиха в обучителен курс „EyeOpener” в Будапеща, Унгария на 2.03-7.03.2020 г. под ръководството на бившата им учителка по английски език в ОУ „Ив. С. Тургенев” гр.Разград Айтен Кязимова, в качеството си на координатор и младежки лидер по програма Европейски корпус за Солидарност и Младежта в действие към програма Еразъм +.

Целта на обучителния курс е да предложи международен опит за обучение на практикуващи и работещи лидери, като им даде възможност да развият своите компетенции в създаването на качествени проекти за младежки обмен и да осигури информирано въведение в програма „Еразъм + Младежта в действие“, като се фокусира върху младежта, за повишаване на активното европейско гражданство при младите хора.

Обучението се основава на поставяне на основа на качество в младежките обмени и предоставяне на пространство за разработване на конкретни идеи за проекти сред качествени партньорства, насочени към подаване на предложения за кандидатстване за предстоящите срокове по програма Еразъм + Младежта в действие. Екипът от един младежки лидер и двама младежи е избран след внимателна селекция от страна на унгарската национална агенция и представлява България сред 40 участници от цяла Европа.

Като ученици и представители на Училищния съвет на ОУ „Ив. С. Тургенев” двамата са участвали и в международна среща по Еразъм + в Испания през 2017 год. Станимира е носител на 1-во място в раздел литературно творчество – есе на националния конкурс “От Коледа до Васильовден” гр. София и 2-ро място в раздел фотография в международен конкурс “Аз обичам Черно море” гр. Несебър. Кристиян танцува народни танци и печели второ място в петия национален ученически журналистически конкурс “Григор Попов” в раздел репортаж, както и награда във фотоконкурса, посветен на деня на Разград.

Младежите споделят, че курсът е бил от изключителна полза за тях в преоткриването на нови хоризонти,споделяне на идеи и преживявания с връстници от Европа, разбира се и възможността за комуникиране на английски език, който изучават интензивно като ученици на ПГПЧЕ‘‘Екзарх Йосиф‘‘ гр.Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *