Условна присъда за трудова злополука с фатален край на работник в Кубрат

Състав на Окръжен съд Разград призна за виновен Мартин К. от Русе, който причинил смъртта на 48-годишния Р.Т. поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – безопасна експлоатация на дървообработваща машина REX. Това събощават от пресцентъра на съда.

Като оператор Мартин повдигнал плота на машината, като деянието е извършено в условията на независимо съпричиняване с починалия Р.Т., който напуснал определеното си работно място и заел работното място на оператора на машината – входа на машината, откъдето се подава необработен дървен материал.

Трудова злополука възникнала в следобедните часове на 20.06.2019 г. в хале на дружеството „Гора-инвест“ в Кубрат, където се обработвали дървени трупи. Мартин и починалият освен колеги, били и приятели. Работели в цеха на дружеството в Русе, но от 17.06 до 21.06.2019 г. били командировани в Кубрат, където в предпоследния ден от командировката им се случила злополуката. Колежка помолила Мартин за помощ и той оставил машината си. През това време пострадалият Р.Т. самоволно поставил две талпи, които се вклинили. Повикал Мартин да му помогне. Той спрял машината от ел. захранването и повдигнал плота без да спази технологичното време за спиране движението на детайлите на машината. Талпата се изстреляла, ударила Р.Т. в гръдния кош и причинила тежки, несъвместими с живота увреждания.

В пледоариите си представителят на държавното обвинение и защитникът на Мартин изтъкнаха, че няма отегчаващи, а само смекчаващи вината обстоятелства. Отлични са и характеристичните данни за личността на подсъдимия.

По искане на страните делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие с признаване на фактите, изложени в обвинителния акт.

35-годишният Мартин К. бе осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, чието изпълнение се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Варна, считано от днес.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *