Условна присъда за млад шофьор, убил абитуриентка със 120 км./ч.

Условна присъда постанови Окръжен съд-Разград за млад шофьор, предизвикал катастрофа, при която загина 19-годишна разградчанка, която няколко месеца по-късно трябваше да завърши гимназия в града, а друг пътник в колата пострада.

От пресслужбата на съда съобщават, че състав на Окръжен съд Разград призна за виновен 21-годишния Хакан Х. от село Мортагоново, за това, че на 29.03.2019 г. в землището на село Недоклан, обл. Разград,  при управление на лек автомобил „Фолксваген Голф“ предизвикал пътно-транспортно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на возещата се в автомобила Г.Г.Ю. и средна телесна повреда на М.М.Б. Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие.

На фаталния ден около 20.00 часа М.М.Б. от Разград помолил Хакан да го закара до село Недоклан за да вземе от там автомобила си. С тях решила да пътува и общата им позната Г.Г.Ю. На десен завой преди селото, шофьорът усетил занасяне на автомобила, ударил спирачка, но излетял вляво от пътя и се преобърнал няколко пъти. Вследствие на инцидента на място загинало младото момиче, возещо се на задната седалка, а пътуващият на предната седалка пътник получил травми, временно застрашаващи живота му.

От събраните по делото доказателства съдът прецени, че Хакан е нарушил Закона за движение по пътищата, като шофирал със 120,4 км/ч. при разрешена скорост от 90 км/ч. Скоростта му не съответствала на намалената видимост заради вечерния мрак и предстоящото навлизане в десен завой. Като водач на МПС е създал опасности и пречки за движението и поставил в опасност живота и здравето на хората.

Като смекчаващи вината обстоятелства адвокатите на подсъдимия изтъкнаха, че той е с чисто съдебно минало и с добри характеристични данни – работи в частна фирма и учи във висше учебно заведение. Разкаянието се е настанило в душата на подсъдимия, изтъкна още защитата на Хакан и изказа съболезнования на бащата на загиналото момиче, който също бе в съдебната зала, конституиран като частен обвинител.

Според адвоката на частните обвинители  – родителите на загиналото момиче, пътно-транспортното произшествие е настъпило в резултат на несъобразена с пътните условия и превишена скорост като подчерта, че въпреки младата си възраст Хакан е санкциониран 5 пъти за нарушения на Закона за движение по пътищата и поиска ефективно наказание за подсъдимия.

За извършеното престъпление съдът му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 6 месеца, което редуцира с 1/3 до 2 години и 4 месеца. Съдът отложи изпълнението на наказанието му с изпитателен срок в размер на 5 години.

21-годишният мъж е лишен от право да управлява МПС за срок от 3 години и е осъден да заплати направените по делото разноски.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок.,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *