Убедителна победа над “Берое” донесе десетата титла на “Лудогорец”

Лудогорец пренаписа историята на българския клубен футбол. “Орлите” победиха Берое с 3:1 Берое и станаха шампиони за десети пореден път. Успехът е уникален. Досега никой български клуб не е имал подобно постижение. Рекордът до момента принадлежеше на Лудогорец и ЦСКА – по девет поредни титли.

Лудогорец остава единственият клуб в Европа, който през последните десет първенства има десет титли. В края на миналия сезон с по девет поредни можеха да се похвалят още Селтик и Ювентус. Грандовете от Шотландия и Италия обаче загубиха битката съответно с Рейнджърс и Интер и така Лудогорец остана сам с десет титли за десет поредни сезона.

Кирил Десподов, Доминик Янков и Клаудиу Кешерю бяха точни за шампионите, докато за гостите вкара Гаюс Макута от дузпа. Срещата бе белязана и от друго историческо събитие – за първи път в родния футбол ВАР призна гол, първоначално отменен от съдиите, а също така и за първи път 11-метров наказателен удар бе отсъден след видео повторение.

Още във втората минута се стигна до спорно решение. Кирил Десподов получи топката в наказателното поле и стреля. Кълбото се отклони в ръката на Теди Мезаг, но арбитърът не отсъди нищо. Консултациите със съдиите с арбитрите, които следят видео повторенията също не сигнализираха за нищо.

Последваха минути, в които срещата бе на доста високи обороти, като следваха атаки и към двете врати, но домакините бяха значително по-активни. Няколко удара от дистанция можеха да донесат резултат, но се разминаха с попадението.

Така се стигна до 29-ата минута. Тогава Кирил Десподов бе изведен на позиция сам срещу вратаря и след като го преодоля прати топката към вратата. На голлинията Стив Фуртадо можеше да изчисти, но опитът му бе крайно нескопосан и кълбото влезе в мрежата. Първоначално страничният рефер вдигна засада, но след консултация с ВАР голът бе правилно зачетен.

Съвсем скоро отново ВАР трябваше да взима важно решение. Топката стигна до Алиун Фал в наказателното поле и след това се отклони в ръката на Оливие Вердон. От апаратната посъветваха главния съдия Драгомир Драганов да погледне ситуацията на екрана в близост до терена и след като го направи посочи дузпа. Зад топката застана Гаюс Макута и реализира за 1:1.

В началото на втората част Лудогорец можеше отново да стигне до попадение. Елвис Ману бе на добра позиция и стреля по диагонал, но топката се спря в гредата на Ганев.

Постепенно играта се изравни, но към края на мача Лудогорец отново вдигна оборотите и в крайна сметка стигна до успех. Контраатака в 79-ата минута позволи на Жордан Икоко да напредне по левия фланг, след което да намери в наказателното поле Доминик Янков. Младокът успя да задържи топката и с техничен удар успя да стреля. Ганев съумя да докосне кълбото, но не достатъчно, за да предотврати гола – 2:1.

Съвсем скоро резултатът набъбна на 3:1. Десподов бе изведен сам срещу вратаря и след това видя, че Кешерю е на празна врата, за да му даде за лесен завършек.

Така вече нямаше съмнение, че Лудогорец ще успее да вземе победата и след последния съдийски сигнал играчите на “орлите” нахлува на терена, за да отпразнуват поредната си шампионска титла.

ЛУДОГОРЕЦ 3:1 БЕРОЕ
1:0 Десподов (29)
1:1 Макоута (38-д)
2:1 Янков (79)
3:1 Кешерю (83)

ЛУДОГОРЕЦ: 1. Кахлина, 3. Недялков, 32. Са, 24. Вердон, 4. Сисиньо, 25. Баджи, 95. Каули, 37. Текпетей, 11. Десподов, 88. Вандерсон, 10. Ману

БЕРОЕ: 33. Ганев, 19. Василев, 5. Мезаг, 25. Ангелов, 20. Фуртадо, 10. Макута, 6. Цветков, 22. Октавио, 21. Лебон, 29. Еривалдо, 11. Фал

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *