Търси се финансиране за изграждане на площадки за оборски тор

Областна дирекция „Безопасност на храните“ – Разград да изпрати запитване до Министерството на земеделието за програми за финансиране изграждането на площадки за събиране и съхранение на оборски тор за времето до използването му за наторяване на земеделски земи. Това реши на свое онлайн заседание Областната епизоотична комисия – съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Заседанието бе ръководено от областния управител Гюнай Хюсмен и неговия заместник Евгени Драганов. Идеята е програмите да бъдат насочени, както към земеделските производители, така и към общините.

Комисията реши да бъдат свикани общинските епизоотични комисии във всички общини от областта, които да набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на заболяването птичи грип. На заседанието стана ясно, че в област Плевен наскоро е бил установен случай на птичи грип и се е наложило близо 330 000 птици да бъдат умъртвени. Комисията препоръча да се предприемат мерки за биосигурност в птицевъдните обекти, да се правят вирусологични изследвания, да се упражнява постоянен ветеринарно-медицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти. На заседанието бе решено още, че не бива да се допуска домашните птици да излизат извън дворовете и да имат контакт с диви пернати. При поява на каквото и да е заболяване или смърт на птици, е задължително незабавно да бъде уведомен  обслужващия съответното стопанство ветеринарен лекар или кмета на населеното място. Комисията препоръча ловци, дивечовъди, биолози, еколози и др. да следят и да уведомяват ветеринарно-медицинските специалисти за промяна в поведението на птиците и смъртност. При това трябва да се ползват предпазни средства и да се поддържа стриктна хигиена при контакт с умрели птици и такива с променено поведение.

 

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *