Тържества на два площада и шествие за 24 май

С тържества на два площада и празнично шествие между тях Разград ще отбележи 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщават от пресслужбата на Община Разгра

Празничният ден започва от училищните дворове в Разград, където всяко учебно заведение ще проведе свое тържество, след което ученици и учители ще тръгнат към площад „Възраждане“. Във връзка с безопасното им придвижване със Заповед №509/12.05.2022 г. на Кмета на Община Разград е въведена временна организация на движението. Заповедта е публикувана на сайта на Община Разград – https://www.razgrad.bg/component/k2/z-a-p-o-v-e-d-%E2%84%96-509-ot-12-05-2022-g-otnosno-praznichni-sabitiya,-posveteni-na-24-may. Тя предвижда затваряне между 10,00 и 11,30 ч. на 24 май на три участъка: ул. „Свети Климент” в участъка от кръстовището с ул. „Стефан Караджа” до ул. „Д. Хранов”; ул. „Паркова” в участъка от кръстовището на улиците „Свети Климент” и севeрното платно на бул. „Бели Лом“ до ул. “Дунав“; ул. „Стефан Караджа“ в участъка от бул. „България“ до южното платно на ул. „Бели Лом“. В Заповедта са описани и маршрутите на всяко от деветте училища, чиито възпитаници ще се придвижат до площад „Възраждане“.

Там в 10,30 ч. започва ритуалът за поднасяне на цветя и венци пред Паметника на учениците на Кирил и Методий, като преди това на площада ще прозвучат изпълнения на хор „Железни струни“ и на директора на ТМЦ-Разград Таня Карбова.

В 11,00 ч. празничното шествие от ученици, учители и представители на културни институции тръгва от площад „Възраждане“ по пешеходната зона на бул. „България“ към площад „Ларго“. На откритата сцена на централния площад трима от 16-те „Отличници на Випуск 2022“ ще издигнат Националния флаг: Петър Петров от ППМГ“Акад. Н.Обрешков“ и Станимира Начева и Радосвета Лютачки от ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“.

На площад „Ларго“ ще бъдат връчени наградите на новите носители на отличията „Златен Пегас“ и „Никола Икономов“. Това са писателят Димитър Петров и пианистът Фидоси Керчев.

След тях отличия ще получат и 17 младежи – 16 носители на приза „Отличник на випуска“ и един – на отличието „Студент на годината“.

В празничния концерт на площада ще участват детски фолклорни състави от Разград: ДТА“Лудогорче“ с ръководител Иван Иванов, ДТШ“Хорце“ към ЦПЛР ЦРД-Разград с ръководители Жулиета Иванова и Румен Иванов, ДТС“Капанче“ към НЧ“Напредък 1901“ с ръководители Илонка Неделчева и Илиян Дончев, Гайдарска група към НЧ“Напредък 1901“ с ръководител Пламен Панев и певците от Музикална школа „Илия Бърнев“ към НЧ“Развитие 1869“ Мартина Матева и Йордан Гавазов с ръководител Детелина Тодорова.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *