Трудностите не спират златната Димана: тя работи, учи и печели медали за Разград

Разград винаги е имал славата на люпилня за таланти в леката атлетика. От всяко поколение малки спортисти изпъкват по един-двама. Малцина обаче продължават и сред тийнейджърска възраст борбата за медали и за надмогване на човешките възможности в царицата на спортовете.

Сред тези упорити и даровити деца на Лудогорието е 22-годишната Димана Йорданова. За нея ни разказва нейният треньор и откривател Красен Цонев.

Видял я за пръв път на баскетболната площадка на ППМГ”Акад. Никола Обрешков” – високо и слабо момиче, току що влязло в гимназията, играещо с хъс и желание за победа. Отборът по баскетбол обаче се разпаднал, тъй като треньорът се пенсионирал и Цонев предложил на Димана да започне да се занимава с лека атлетика. Физиката й била идеална за висок скок и затова първоначално се насочили към тази дисциплина, но с течение на времето се оказало, че призванието й е тройният скок. Докато си намери точната дисциплина, два пъти става републиканска вицешампионка на висок скок в зала. С медал – сребърен – започва и кариерата на Дими в тройния скок. И със среща с кумира й в леката атлетика – Габриела Петрова. На състезание в Русе помолила треньора си да я запознае с републиканската шампионка, била безкрайно щастлива. От този момент – преди 3 години – двете заемат неизменно първите две места на републиканските първенства. Разликата е в условията за подготовка – въздъхва Цонев. Габриела тренира професионално 2 пъти дневно в Пловдив, където има закрит стадион и  тартанова писта, а Димана пътува до Русе, за да скача. Освен това работи като продавач в магазин, учи в Шуменския университет за преподавател по физкултура, а и също лекува сериозна травма – излязъл от ставата глезен. От възстановяването й, както и от решението на Федерацията по лека атлетика, зависи дали ще участва в края на септември в Балканското първенство в румънския град Напока. Възстановяването й върви добре, докторът на националния отбор по лека атлетика й бие специални инжекции. Те са много скъпи и нито момичето, нито СКЛА”Лудогорец” имат възможност да ги закупят. И Димана, и наставникът й са много благодарни, че в тази трудна ситуация се намира фирма, която спонсорира лечението на Дими – „Лудогорско пиле”. Изпълнителният директор на „Лудогорско пиле“ Любо Лозанов осигурява средства и за разходите за последното състезание, на което Димана става републикански шампион. От „Лудогорско пиле“ поемат и по-дългосрочен ангажимент към подпомагане на клуба по лека атлетика, в който растат и имат нужда от по-добри условия за развитие още няколко талантливи атлети. „Изключително благодарни сме на г-н Лозанов за подкрепата, той увери, че ще осигури и съоръжения за тренировки, с каквито не разполагаме, а имаме нужда“ – казва Красен Цонев. Отношението на „Лудогорско пиле“ към развитието на леката атлетика в Разград е много добър пример за социално отговорен и ангажиран с проблемите на общността бизнес – смята още треньорът.

Ако си упорит, вярваш в себе си и се развиваш, привличаш и успеха, и добри хора край себе си. Така е и с Дими. Освен сериозния ангажимент към развитието й на треньора Цонев и спонсора на лечението й, има подкрепата и на работодателя си в магазина, за което също е благодарна.

Треньорът разказва как протича подготовката за  тренировките. Без да има време за възстановяване след работа Димана пътува с Цонев в автомобил до крайдунавския град, там тренират и се прибират по тъмно. Това не е оптималният вариант за подготовка, но е оптималният за състезател от Разград. Водени са разговори и с предишното и настоящето ръководство на общината за изграждане на стадион с лекоатлетически писти, на този етап пълноценно тренират само бегачите – на базата на „Лудогорец”, за скачачите няма опции. Надежда има и тя крепи и треньора, и състезателите му,

Междувременно Димана трупа медал след медал. Последният е златен – от държавния шампионат в началото на август, втори златен от началото на годината. Резултатът й е 12,18 м. Личният  рекорд е 12,50 м., на състезание с малки фалове е скачала 12,70 – 12,90 м. Цонев е очакват тази година да скочи 13 метра, но контузията обърква плановете.

Има и международни отличия – макар да е на 22 години, а в леката атлетика до 23 години са девойки, тя участва два пъти в Балканиади за жени, а след тях в международния турнир в сръбския град Димитровград и там два пъти е първа.

Тройният скок е от най-тежките дисциплини в леката атлетика, затова е още по-ценна за наставника й упоритостта на Димана и желанието да надскочи себе си.

Цонев признава, че ако Димана реши да промени клубната си принадлежност, ще я вземат навсякъде, тъй като има страхотен потенциал. Останалите треньори се шегуват, че докато те настояват състезателите им да отслабнат, на него му се налага да работи с Димана за качване на килограми. Преди състезание качва до 60 кг., но преди самото състезание се връща на 57-58 кг. Има нужда от още 3-4 кг мускулна маса, за да има сила да удари – обяснява треньорът.

Килограмите може и да не стигне, но, убедени сме, че успехът няма да я напусне и Димана ще носи още слава на Разград и България.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *