Три медала за Димана Йорданова на Националната универсиада

Отново повод за гордост за Разград от участието и постиженията на разградската лекоатлетка Димана Йорданова в престижна надпревара.

В четвъртък и петък тя представи висшето учебно заведение, в което учи – Шуменския университет „Св. Константин Преславски” – на Националната универсиада, която се проведе в Стара Загора и събра 1000 студенти от 20 висши учебни заведения, които се надпреварваха в 13 вида спорт.

Димана, която е четвъртокурсничка в Шуменския университет, участва за втори път в универсиада и в трите дисциплини е подобрила постиженията си от 2019 г. с по едно място в класирането – разказа пред Разград24/7 самата тя.

Още в първия ден се окичва с два медала. На висок скок, въпреки липсата на подходящи условия, тъй като скача от лявата страна, при къс разбег постига 1,50 м. и печели второ място.

Сребърен е и медалът на щафета 4х100 метра. Димана бяга на трети пост, поема щафетата четвърта, но още на виража изпреварва конкурентките си на поста и предава щафетата на съотборничката си първа. При много оспорван финал с тим от Пловдив шуменската щафета остава на второ място.

Коронната дисциплина за това състезание на Димана – дълъг скок – й носи златен медал. Според правилата на универсиадата има право на 4, а не на 6 опита, в четвъртия постига 5,33 м., а в един от предходните с минимален фал скача 5,60 м.

На универсиадата състезателките от Шуменския университет не са имали треньорска подкрепа, индивидуална е била и подготовката им. Димана се подготвя със своя треньор в СКЛА”Лудогорец” Красен Цонев. Той оценява като отлично представянето на Димана на универсиадата, и двамата са благодарни за подкрепата, която получават от „Лудогорско пиле”  и “Амета Холдинг”, както за подготовката на състезателката с пътуванията за тренировките по скокове до трап в Русе, за възстановяването й и, когато се налага, за лечение на травми, така и за пътуванията за участие в състезания.

С подкрепата на „Лудогорско пиле” Димана участва и в следващите си състезания. В неделя, за резултат извън класирането ще участва в Националния шампионат за младежи и девойки старша възраст, на 5 и 6 юни – на държавното първенство за мъже и жени. След него ще стане ясно в коя дисциплина ще участва на предстоящата в края на юни Балканиада, тъй като е постигнала резултати за три, а трябва да избере една измежду дълъг скок, троен скок и многобой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *