Три жалби по един казус и още една – от конкурентна партия, казусът тръгна към прокуратурата

РИК-Разград препрати по компетентност към Районна прокуратура-Разград с нейното подразделение в Кубрат 3 жалби по един и същ казус, по-късно се произнесе и по четвърта, подадена от конкурентна политическа сила.

А в казуса има и театрален момент – с обаждане уж до член на РИК, което всъщност е постановка.

Трите жалби са подадени от представители на „Демократична България” и са за отправени заплахи от упълномощен  представител на ДПС към членовете на подвижна секционна комисия в Кубрат. Жената останала недоволна от факта, че комисията се завърнала от посетен адрес, на който избирателят не бил открит. Според решението на РИК: „Съгласно отбелязаното в списъка, ПСИК е посетила адреса в 12:13 часа. Г-н Байрактар не е открит. При потегляне, до превозното средство на ПСИК, спира кола, от която излиза г-н Байрактар. При видимо обективни обстоятелства, които са противни наличието на трайно увреждане у г-н Байрактар, които да не му позволят да упражни избирателното си право в изборното помещение, в допълнение: същият е носил отличителен знак с надпис „Застъпник“, комисията единодушно е взела решение да не се връща на адреса.”. Според решението на РИК упълномощената представителка на ДПС „на висок тон е „обяснила“ на ПСИК как комисията е следвало по телефона предварително да уведоми гласоподавателя, който ще посети, отправила е заплаха, че ако ПСИК не се върне на адреса на г-н Байрактар, за да гласува същият, ще анулира секционната комисия. Последвало е обаждане чрез телефона на г-жа Кючюкова до РИК-Разград, в резултат на което на председателя на ПСИК е подаден мобилният апарат. Без да се представи лицето от РИК, същата е дала задължително указание ПСИК да се върне на адреса. Към създалата се ситуация в допълнение е пристигнал още един мъж, който също не се е представил. Поведението му е било подобно това на г-жа Кичукова.”.

Няколко часа след подаването на трите жалби е постъпила четвърта, но от представител на ДПС и тя е срещу председателката на подвижната секционна комисия „че се отказва да се връща при избиратели, които в дадения момент не са били на адрес или не са отворили вратата в своя дом.”. Тази жалба е оставена от РИК без уважение, а другите три са препратени в прокуратурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *