С училищен преамбюл, включващ 5 демократични ценности, завърши посещението на 28 деца и учители от 5 държави в Кубрат

От 8 до 14 май 2022 СУ„Христо Ботев“ в гр Кубрат бe домакин на заключителната среща по проект EVA -2019-1-DE03-KA229-059560_3 от програмата Еразъм+ – съобщават от учебното заведение.

В Кубрат пристигнаха общо 28 ученици и учители от Германия, Португалия, Турция, Естония и Франция. Учениците бяха настанени в семейства на техни връстници от Кубрат, а учителите в Ученическо Общежитие „Максим Горки” в непосредствена близост до училището.

През първия ден от работната среща участниците отбелязаха подобаващо 9 май-Денят на Европа, обсъдиха историята на съюза и членството на страните ни , както и споделиха своите очаквания за бъдещето на Европа.След обяд присъстваха на традиционното за училището спортно състезание по БДП-Майсторско управление на велосипед, но този път под призива за активен начин на живот сред подрастващите. В същия ден под ръководството на Диана Илиева, учител по Технологии в СУ „Христо Ботев“ -Кубрат изработиха капански китки, които запазиха като сувенир. По-късно имаха урок по български език, на който се научиха да произнасят буквите от българската азбука и наизустиха основни фрази.

По време на престоя си, освен проектните дейности, участниците посетиха района на Свещарската гробница и Демир Баба Теке, пътуваха до Велико Търново, където разгледаха крепостта Царевец и Парк Мини България. Имаха срещи с местните власти в гр Кубрат, и с Областния Управител и служители на Областна Администрация, на които се запознаха със структурата и дейността на Общинска и Областна Администрации и споделиха информация за подобни структури в своите страни. Размениха си и подаръци.

В основата на проекта е съвместното съжителство на хора от различни религии и етнически групи, толерантността и разнообразието и това беше и основна тема на разговорите с местните власти. Споделиха се мерки и проекти за интегриране на малцинствата  и бежанците в отделните страни.

В четвъртък учениците и учителите от проекта участваха в уъркшоп под ръководството на Кадрин Хасанов, координатор в Постоянната Ромска Конференция, на която бяха провокирани да вземат важни решения по отношение на реакцията им на фалшиви новини, речта на омразата и проявите на  дискриминация. По-късно, под ръководството на Валентина Петрова учениците участваха в урок по български народни танци. Много интересна среща имаха и с дейците от читалището в с Юпер, на която жените от селото изпълниха песни и танци, почерпиха гостите с вкусна питка и домашно сладко и позволиха на участниците в проекта да се окичат с родните носии и аксесоари към тях.

По отношение на проектните дейности, участниците работиха по текста на училищния преамбюл, който е общ за всички страни-партньори, като продукт на партньорството по проекта. В него всички ученици, учители и работещи в училище дават обещание да се отнасят към всички с респект,  да приемат различията и да зачитат правата и достойнството на всеки член на училищната общност. Постигна се съгласие за изтъкване на пет общи демократични ценности като основни за всички страни – свобода, честност, справедливост, уважение и приемане на различията.

На финала учениците – по един от всяка страна – представиха пиеса на английски език, за различните видове дискриминация на работното място. Пиесата беше с отворен край и публиката обсъди различните варианти за развръзката й.

Срещата завърши с прощално парти във физкултурния салон на СУ„Христо Ботев“, на която участниците и домакините представиха традиционни танци и песни от страните си, хапнаха си от общата мултикултурна трапеза, която участниците подготвиха и получиха сертификати и подаръци от домакините.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *