С почит към разградския герой кап. Христо Бърдаров и към Освободителите завърши Денят на Разград

Празничният Ден на Разград завърши с два ритуала за поднасяне на венци и цветя. Почит разградчани поднесоха пред своя герой кап. Христо Бърдаров и пред Освободителите на двата паметника на площад „Възраждане – Мавзолея-костница на руските воини и паметника на Св. Георги.

Пред паметната плоча на кап. Христо Бърдаров до Дома на запасните офицери венец поднесоха Кметът на Разград Денчо Бояджиев и Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, както и новоизбраният Почетен гражданин на Разград Ангел Петричев, представители на ВМРО БНД и Партия „Възраждане”.

Заради навършването на 105 години от гибелта на героя Община Разград обявява 2022 г. за Година на кап. Христо Бърдаров – съобщи в тържествената си реч по-късно на площад „Възраждане” Кметът Денчо Бояджиев. Той припомни, че роденият в Разград кап. Бърдаров е участник в битката край Тутракан през 1916 г., загива ненавършил 27 години, отбранявайки подстъпите към Охрид и Струга. Признателните жители на Струга му изграждат паметник в двора на църквата „Св. Георги”, но по-късно той е разрушен и днес не се знае къде е гробът на кап. Бърдаров.

Тази годишнина бе основна тема и на Поздравителния адрес от министъра на отбраната ген. Стефан Янев. „Искрено ви пожелавам решението за обявяване на 2022 г. за година на кап. Христо Бърдаров да получи широк положителен обществен отзвук и да допринесе за имиджа на Община Разград като една родолюбива, съвременна и достойна българска община” – се казва в текста.

Поздравителен адрес за празника на града бе получен и от заместник-председателя на 47-мото Народно събрание Ива Митева. Пред присъстващите на площада граждани бе прочетен поздравителният адрес от ръководството на руския град-побратим на Разград – Орел, а Генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов лично представи своето приветствие към разградчани.

Тържеството на площада започна с въвеждаме в Мавзолея-костница на иконите с ликовете на светците-воини Св. Димитър; Св. Георги и Св. Александър Невски – небесният покровител на руската армия, която икона е дарена от нашите освободители на Разград преди 144 години. Церемонията извършиха ветераните от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва: полк. о.з. Стоян Стоянов, полк. о.з. Стамен Матеев и подполк.о.з.  Владо Вълов.

Над 60 представители на институции и организации от различни сфери положиха венци и цветя пред двата паметника Мавзолея-костница на руските воини и паметника на Св. Георги. Сред тях: Кметът Денчо Бояджиев и председателят на Общинския съвет, Генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, от името на заместник-председателя на Народното събрание Ива Митева, от народните представители Марин Шишев и Гюнай Хюсмен, от Областния управител Деян Димитров, от новия Почетен гражданин Ангел Петричев, представители на религиозните общности, на политически сили, образователни и културни институции, организации, граждани.

Част от програмата на площада бе танцово изпълнение на Капански ансамбъл, а тържеството завърши с празнични илюминации.

Още снимки вижте ТУК.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *