С нулево реми завърши участието на “Лудогорец” в тазгодишната “Лига Европа”

Шампионът на България Лудогорец приключи участието си в тазгодишните групи на европейските клубни турнири с равенство – 0:0 срещу датския първенец Мидтиланд на „Хювефарма Арена” в Разград.

Така Лудогорец завърши с две точки в актива си групите на Лига Европа, като и двата пункта бяха взети от датския шампион, който ще се примири с факта да продължи напролет в турнира Лига на конференциите, след като финишира трети в група F от надпреварата.

В другата среща Спортинг Брага и Цървена звезда направиха 1:1 и сърбите спечелиха групата с 11 точки и продължават към 1/8-финалите,  докато португалският тим ще трябва да играе от фазата на 1/16-финалите заради втората си позиция в крайното класиране.

Иначе, срещата в Разград бе наситена от положения, като и двата отбора направиха солиден мач, макар да нямаше попадения в двете врати. Най-голямата опасност за гостите в мача от всички в мача дойде пет минути преди края, когато Стефан Баджи от Лудогорец реши да върне топката към родната врата, но кълбото прехвърли Падт, но за щастие на разградчани тя спря в напречната греда и до гол не се стигна. Датският стремеж за гол в последните минути освободи много пространства, а Елвис Ману бе изведен блестящо от Кирил Десподов сам срещу Йонас Льосъл, но ударът на №10 при „орлите” премина на сантиметри край левия страничен стълб на Мидтиланд.

По този начин за българския тим останаха футболните ангажименти изцяло в родната efbet Лига, както и за националната купа. Футболистите на Станислав Генчев показаха значително по-добро лице в последната си среща от групите на Лига Европа на фона на последните такива, след като “орлите” играха разнообразно и тормозиха непрестанно скандинавския си съперник.

Срещата стартира с грандиозен пропуск за гостите от Дания. Густав Исаксен проби през средата, а нито един футболист не понечи да го пресрещне. Халфът разигра вдясно към Жоел Андерсон, а той даде успореден пас вдясно от вратата на Падт, където абсолютно непокрит бе останал Николас Дир. Играчът на Мидтиланд стреля от движение, но не намери вратата на родния шампион и топката отлетя аут. В четвъртата Мануел Кафумана Шоу се завъртя добре в средата край Чарлс и пробва извеждащ пас по земя за Сотириу, но Далсгоорд сложи крак на пътя на топката и спря опасността за “орлите”.

След по-малко от пет минути игра отново Исаксен проби отдясно в наказателното поле на Лудогорец и надигра Оливие Вердон, след което даде прекрасно центриране за Пьоне Систо. Звездата на Мидтиланд отправи удар от 2 метра, ала Сержио Падт направи страхотно спасяване, пращайки топката в ъглов удар. След него датчаните отново отправиха точен удар, този път с глава, но и този път нидерландският страж на родния отбор се справи. При ответното нападение, провело се отдясно, Доминик Янков надигра един на един Паулиньо и центрира меко към Сотириу, но кипърецът бе блокиран да отправи удар с глава.

В 15-ата Пьоне Систо си освободи място да стреля от дъгата на наказателното поле на Лудогорец, но Пластун с шпагат блокира топката. При следващото нападение пък “орлите” направиха добра комбинация чрез Сотириу и Десподов, след което българинът опита да изведе повторно кипъреца на стрелкова позиция, но топката попадна в Йонас Льосъл. В 18-ата направилият до този момент силен мач за Лудогорец – Доминик Янков, стреля отляво, но прекалено слабо, за да затрудни Льосъл. Секунди по-късно тимът на Лудогорец отново създаде добро положение за попадение, а то се откри пред капитана Десподов, който стреля силно по диагонала, но стражът на “вълците” се справи и изби встрани от вратата си.

В 25-ата минута пък отново Исаксен се прояви с положение пред българската врата, след като отбраната на “орлите” се справи с центрирана топка от свободен удар и изчисти, но Искаксен стреля от разстояние. Падт закъсня да реагира по-добре, но и за негово щастие кълбото отлетя аут.

Десет преди края на първата част Кирил Десподов изведе влезлия в наказателното поле на Мидтиланд халф на “орлите” Клод Гонсалвеш с прекрасен прехвърлящ пас, а португалецът опита прострелно центриране отдясно, но Льосъл улови топката преди току тя да беше отишла в Сотириу. Осем преди края Паулиньо фаулира Десподов на 20 метра пред вратата на датския шампион. Именно капитанът на разградчани шутира, но топката се отби в стената на Мидтиланд и излезе в ъглов удар. След него бе отправен удар с глава, но топката премина успоредно на голлинията на Льосъл.

Второто полувреме на “Хювефарма Арена” започна с натиск на датския тим, но до големи опасности пред вратата на Падт зрителите не станаха свидетели. В 57-ата минута от началото на мача Мануел Шоу овладя в половината на Мидтиланд и можеше да пусне извеждащ пас за Сотириу, който “избяга” край Далсгоорд, но халфът на “орлите” реши да стреля, но доста анемично и Льосъл улови с лекота. След час игра Клод Гонсалвеш се свлече в наказателното поле на Мидтиланд и се хвана за главата след единоборство с Чарлс, но реферът Щийлер уведоми футболистите, че от ВАР са му индикирали, че играта е била коректна и тя трябва да продължи със статично хвърляне за Лудогорец.

В 64-ата минута Станислав Генчев направи принудителна смяна в своя отбор, след като при един от поредните си спринтове Пиерос Сотириу получи разтежение в лявото бедро и нямаше как да продължи, а на негово място се появи Елвис Ману. При следващата си атака Гонсалвеш отправи удар от сериозна дистанция, който отиде аут. Две след това Паулиньо опита силен удар от разстояние, но неточно. В 70-ата Евандер се завъртя технично и остави на място двама футболисти на “орлите”, след което комбинира вдясно за Искасен, чието центриране обаче бе неутрализирано от Падт.

Четвърт час преди края Серджио Падт направи поредното си повече от сериозно спасяване в срещата, след като Мидтиланд раздаде топката вдясно за Жоел Андерсон, който беше дълбоко в половината на “орлите” и подаде по земя за Евандер. №10 на Мидтиланд не се поколеба да стреля с десния крак от движение, но Падт с левия си крак спря топката, а в 77-ата отново Падт отрази удар отдалеч също на Евандер.

Пет минути преди края на мача Стефан Баджи от Лудогорец реши да върне топката назад по въздух към своя страж – Падт, но пресили подаването си, което прехвърли нидерландския страж, но за щастие на разградчани топката се отби в напречната греда на Лудогорец. След изпълнението топката бе избита, а Гонсалвеш изведе с пас напред Кирил Десподов, който вече бе поизхабил физическия си ресурс и не успя да достигне преди Льосъл топката и вратарят на “вълците” я изрита напред. На датчаните им трябваше задължителен успех и те натиснаха до краен предел в опит да отбележат гол, а три преди последната минута Исаксен стреля с глава, след като беше непокрит в наказателното поле на “орлите”, но направилият страхотен мач Падт отново отказа Мидтиланд от гола.

В добавеното време на срещата Лудогорец отне топката още в половината на Мидтиланд, а Десподов даде пас по земя за Елвис Ману, който стреля с десния крак, но не намери очертанията на датската врата.

Лудогорец – Митдиланд 0:0

Рефер: Тобиас Щилер (Германия)

Стадион: “Хювефарма Арена”, Разград

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

ЛУДОГОРЕЦ: 1. Серджио Падт, 4. Сисиньо 🟨, 30. Игор Пластун, 24. Оливие Вердон, 22. Жордан Икоко, 25. Стефан Баджи, 8. Клод Гонсалвеш, 23. Кафумана Шоу, 64. Доминик Янков (76′ – 29. Дорин Ротариу), 11. Кирил Десподов 🟨, 19. Пиерос Сотириу (64′ –  10. Елвис Ману)

Резерви: 67. Дамян Христов, 71. Кристиан Кахлина, 5. Георги Терзиев, 6. Шакил Пинас, 51. Илкер Будинов, 75. Петър Георгиев, 79. Тихомир Димитров

Треньор: Станислав Генчев

МИДТИЛАНД: 1. Йонас Льосл, 29. Паулиньо 🟨, 73. Жуниньо, 14. Хенрик Далсгорд, 6. Жоел Андерсон, 44. Николас Дир 🟨 (78′ –  2. Дион Коолс), 10. Евандер, 35. Чарлс, 74. Жуниор Брумадо (68′ – 24. Оливер Соренсен), 45. Густав Исаксен, 7. Пьоне Систо (78′ – 53. Виктор Линд)

Резерви: 16. Елиас Олафсон, 30. Джаред Томпсън, 28. Ерик Святченко, 48. Мадс Хансен, 54. Оскар Фрауло, 58. Арал Симсир

Треньор: Бо Хенриксен

Източник: www.gong.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *