С колажи “Аз и другите” завърши проект в Цар Калоян на Полицейско управление-Разград

„За да има утре: Осъзната реалност“ е проектът, по който повече от два месеца работи инспекторът Детска педагогическа стая в РУ-Разград Надежда Обрешкова и учениците от горен курс в СУ „Христо Ботев“ – Цар Калоян – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

Целта на дейностите е превенция срещу агресивното поведение на подрастващите, начин да се привлече вниманието им към проблема с насилието в училище, емоционалните травми и законовите последици. Днес проектът бе финализиран с представянето на колажи на тема „Аз и другите“, изработени в екип. Всеки клас бе излъчил отбор-говорител, който да презентира идеята и да представи това, което заедно са сътворили.

„Бъди промяната, която искаш да видиш в света“ – плакат с този надпис посрещна учениците от 8 до 12 клас, дошли да видят колажите срещу агресията, изготвени от техните съученици. Творбите бяха оценявани от жури в състав: началникът на РУ-Разград главен инспектор Станимир Станев, секретарят на община Цар Калоян Шукри Джанферов и инспектор Детска педагогическа стая Тезджан Бошнакова. Как не трябва да се държим в училище, за да имаме етични взаимоотношения, да бъдем толерантни, внимателни и съпричастни, за да печелим приятели, а не омраза, насилието не е решение, то носи повече проблеми и конфликти – това бяха част от посланията, изведени от учениците. Колажът на дванадесетокласниците пък бе посветен на насилието срещу животни. Освен колаж, десетокласниците бяха подготвили и презентация по темата.

Членовете на журито бяха силно затруднени да класират творбите. В крайна сметка съревнованието спечелиха учениците от 9 клас, които получиха грамота и парична награда от 100 лв. На второ място се класираха 11 клас, а на трето – 8-ми клас, съответно с награди от 80 и 60 лв. Двете поощрителни награди от по 30 лв отидоха при 12 и 10 клас. Всички участници в проекта получиха раници. Финансовата подкрепа бе оказана от ръководството на община Цар Калоян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *