С автошествие от 40 машини земеделци се обявиха срещу вноса на зърно от Украйна

 

„Събрали сме се, за да кажем стоп на непрестанния интензивен и неконтролиран внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна. Тук сме, за да обърнем внимание, че се чувстваме изоставени от българската държава и да кажем, че някой не си върши работата и е крайно време да се вземат мерки“. Това каза председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието Маломир Власов по време на протестното шествие, което земеделци от Лудогорието организираха днес.  В него участваха близо 40  земеделски машини, които се събраха на изхода на града, до Археологическия резерват “Абритус“, където бе прочетена декларация с исканията им, след което преминаха в автошествие из града в посока Стария Порцелан.

Власов посочи, че българските зърнопроизводители като европейски фермери произвеждат продукция по европейски стандарти и не могат да бъдат конкурентноспособни ценово на производство извън Европейския съюз. „Ако продължава така, ни очаква и най-тежкото – фалит на родното земеделие“, посочи председателят на разградското сдружение. Той добави, че недоволството им е и в подкрепа на колегите им от Европейския съюз срещу непосилните зелени изисквания в новата Обща селскостопанска политика. Протести е имало днес не само в Разград, а и в други  градове в страната, както и в 11европейски държави.

Членът на Управителния съвет на Сдружението Мариела Йорданова заяви, че в момента зърнопроизводителите са в пълен блокаж на търговията. „Складовете ни са пълни, търговия няма, цените изобщо не коментираме, там е трагедия. Всички сме спрели да жънем царевица, защото няма къде да я слагаме, слънчогледът не се търгува изобщо, тъй като в страната е влязло между 700 и 800 хиляди тона украинско зърно слънчоглед, което се преработва в български предприятия и те са презапасени до края на годината“, каза Йорданова.

Председателят на Контролния съвет на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието Неджати Исаков каза, че ако исканията на фермерите не бъдат чути, протестите ще продължат. „При необходимост ще се вземат по-сериозни мерки и решения, като блокиране на движението, но това ще зависи от реакцията на управляващите“, каза земеделецът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *