Със стрелба с лък започна практическият колоквиум, организиран от Историческия музей

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев приветства участниците в практическия колоквиум „Военното дело и въоръжение през Античността и Средновековието“, организиран от Регионален исторически музей-Разград и Института по балканистика с Център по тракология към БАН.Това съобщават от пресцентъра на местната управа.

Форумът се провежда в сътрудничество с Института по балканистика с Център по тракология и е част от проекта „LABedia: енциклопедия за Късната античност на Балканите“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката.

Практическият колоквиум бе открит от директора на РИМ-Разград Таня Тодорова, която изрази надежда, че подобни събития ще станат традиция в Разград. Подкрепа и за следващо домакинство на Разград на научни дискусии с историческа тематика изрази и заместник-кметът Добрин Добрев. Той припомни, че Община Разград винаги е подкрепяла такъв тип мероприятия и в тази връзка е изготвила и реализирала проект за социализация на най-добре разкрития късноантичен римски град Абритус с изграждането на Интерактивния музей, в който има подходяща за научни форуми зала и от която започна днешното събитие. Г-н Добрев изрази надежда и, че в дискусиите ще има и нови теми, които да станат повод да се включат нови събития в богатия културен календар на Община Разград. Заместник-кметът поздрави и младите хора, които участват с доклади във форума – докторанти от Института по балканистика с Център по тракология към БАН и СУ“Св. Климент Охридски“. Г-н Добрев коментира, че темата, която те ще дискутират, и интересна и смята, че участниците ще останат впечатлени от оръжейния фонд на разградския музей. „Надявам се с новите знания, които ще се споделят на този форум, да се допринесе оръжията да остават по витрините на музеите и да се използват за спортни мероприятия, а ние да живеем под мирно небе, където да се наслаждаваме на историята и да правим история.“ – завърши приветствието си заместник-кметът Добрин Добрев.

Той се включи и в следващия етап от събитието – демонстрации на Спортен клуб по стрелба с лък „Антибиотик“. Председателят на клуба Красимир Дяков припомни историята на отбелязващия през 2022 г. 40-годишнина клуб, както и на спорта стрелба с лък, а участниците и гостите имаха възможност да опитат мерника си с лък, който се използва в този спорт.

В същия участък от музея – в района на лапидариума – бяха изложени част от експонатите на РИМ-Разград в сферата на военното дело – различни оръжия и части от тях.

Теоретичната част от колоквиума ще се проведе следобед, форумът продължава и в събота.

Сред официалните гости на откриването бе и заместник областният управител Драгомир Златев, а в дискусиите участват и представители на музеите в Добрич, Силистра и Исперих.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *