Съдът потвърди резултата от изборите в Киченица, ДПС ще обжалва

Състав на Административен съд-Разград потвърди решението на Общинската избирателна комисия, според което за кмет на село Киченица на частичните избори преди няколко седмици е избран кандидатът на ГЕРБ Юзджан Рамаданов. Съдебното решение обаче не е окончателно, може да се обжалва пред Върховен административен съд и общинският лидер на ДПС Али Назмиев съобщи за Разград24/7, че такава жалба пред втора инстанция ще има.

В съдебното решение се признава, че е пропуснато да се изготви протокол за оспорване от страна на част от членовете на секционната комисия относно една от бюлетините. Тази бюлетина обаче е призната за действителна от съда, а при повторното броене в съдебната зала е установено, че всъщност гласовете за съперника на Рамаданов – Рахим Чаушев – са с 1 по-малко от вписаните в решението на ОИК.

Съдът смята, че подадените на Рамаданов 169 гласа отговарят на законовото изискване за победа на първи тур – „повече от половината действителни гласове”, а не „повече от половината действителни гласове плюс 1”. Така излиза, че кандидатът на ГЕРБ е победил с половин глас, тъй като общият сбор на действителните гласове е 337. Ако се вземе предвид, че общият сбор е 336 при още една недействителна за Чаушев победата е с 1 глас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *