Съдът постанови “домашен арест” до делото за екстрадацията на издирваната в Германия разградчанка

Окръжен съд – Разград определи мярка за неотклонение „Домашен арест“ спрямо 37-годишната Г.Х., която е с адресна регистрация в Разград – съобщават от пресслужбата на съда.

Тя е обявена за международно издирване в Шенгенската информационна система от съда гр. Кайзерслаутерн, Германия, въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА), във връзка с провеждане на наказателно производство за измама и подправка на административни документи и търговия с тях. Според обвинението в периода 2019-2021 г. е подправила документи в условията на повторност с цел облага и подбудителство към престъпления за удържане и присвояване на надници или заплати в сериозни размери, измами в сериозни размери, избягване на плащането на данъци и по-специално на данъци върху заплащането. Същата е била установена и задържана на 10 януари в Разград от органите на реда.

За извършените от нея престъпления германското законодателство предвижда до 10 години „лишаване от свобода“. Деянията съставляват престъпления от общ характер и според българското законодателство.

Представителят на държавното обвинение поиска от съда най-тежката мярка за процесуално принуда „задържане под стража“, мотивирайки искането си с опасността да се укрие заради множеството престъпления, в които е обвинена.

Защитникът на Г.Х. изрази становище, че искането на прокуратурата е допустимо, но неоснователно. Посочи, че не е налице обоснованото предположение, че подзащитната му е извършила престъпленията, в които е обвинена, тъй като  изпълнявала указания на работодателя си. Изтъкна още, че тя е с чисто съдебно минало и има дете, и поиска от съда да вземе мярка за неотклонение „Подписка“ или „Домашен арест“.

Съдебният състав съобрази представените становища и прецени, че предвид тежестта на обвинението и продължителната престъпна дейност, в която немските власти обвиняват 37-годишната жена, е налице риск тя да се опита да осуети бъдещи действия по предаването й по ЕЗА.

Поради изложените съображения и вземайки предвид факта, че има непълнолетно дете, съдебният състав определи, че мярката „домашен арест“ ще осигури участието й в производството за нейната екстрадиция.

Определението на съда по отношение на мярката за неотклонение може да се обжалва пред Апелативен съд – Варна в тридневен срок, считано от днес.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *