Съдът остави в ареста разградчанин, издирван в Австрия за незаконна миграция

Окръжен съд – Разград определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 30-годишния Г.М., който е с постоянен и настоящ адрес в Разград. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Той е обявен за международно издирване от Прокуратурата при съда в гр. Айзенщат (Eisenstadt) в Република Австрия въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА), във връзка с провеждане на наказателно производство за участие в организирана престъпна група и подпомагане на незаконна миграция (влизане и пребиваване на територията на Р. Австрия). Същият е бил установен и задържан на 6 август в Разград от органите на реда.

За извършените от него престъпления австрийското законодателство предвижда от 1 до 10 години „лишаване от свобода“. Деянията съставляват престъпления от общ характер и според българското законодателство.

Съдебният състав съобрази представените доказателства и становища, и прецени, че искането за постоянното задържане на лицето е съобразено с всички законови изисквания. Престъпленията са тежки умишлени,  наказуеми както по австрийския, така и по българския НК. От справката за съдимост на издирвания е видно, че същият е осъждан многократно. Съществува и потенциална опасност да се укрие предвид честите му пътувания извън България.

Поради изложените съображения, съдебният състав определи, че внесеното от прокуратурата искане за „задържане под стража“ на Г.М. е основателно и следва да бъде уважено с цел да бъде осигурено участието му в производството за неговата екстрадиция.

Определението на съда по отношение на мярката за неотклонение може да се обжалва пред Апелативен съд – Варна в тридневен срок, считано от днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *