Съдът остави в ареста мъж, обвинен в изнасилване на малолетна

Разградският окръжен съд определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 31-годишния Кристиян П., срещу когото се води разследване по досъдебно производство по описа на РУ на МВР Разград по обвинение за изнасилване. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Той е обвинен в това, че в периода от месеца април до 30.09.2021 г. в гръцкия град Патра и в Разград, в условията на продължавано престъпление, се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило 14 години, като я принудил към това със сила и заплашване.

Защитникът на обвиняемия поиска от съда по-лека мярка за неотклонение изтъквайки, че подзащитният му е набеден и към момента обвинението се крепи само на показанията на пострадалата, достоверността на които предстои да бъдат доказани със съответните експертизи.

Държавното обвинение пледира, че са налице достатъчно доказателства, а извършеното престъпление е тежко умишлено по смисъла на закона.

Разградският окръжен съд, след като се запозна с материалите по делото намери, че от събраните до момента доказателствата може да се направи обосновано предположение за съпричастност на Кристиян към престъплението, за което е обвинен.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 до 20 години.

Според съдебния състав твърденията на защитата за наличие на постановка от страна на пострадалата и нейната сестра, които обвиняват Кристиян за да могат да напуснат страната, могат да бъдат проверени в досъдебното производство.

Съдът посочи, че липсата на трайна трудова ангажираност и това че е пребивавал дълго време в чужбина, където всъщност живее и семейството му, сочи на риск той да се укрие.

Налице е и опасност да въздейства на свидетелите, тъй като те са ползватели на неговия апартамент.

Поради тези съображения съдът определи като най- подходяща мярка за неотклонение спрямо Кристиян П. най-тежката предвидена в закона, а именно „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Разград може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *