Съветниците почетоха паметта на бургаските полицаи и д-р Жеков, приеха декларация срещу цената на водата и не дадоха офис на “Възраждане”

С минута мълчание започна заседанието на Общински съвет-Разград днес. То бе по два повода – съобщават от пресслужбата на местната управа.

Да се почете паметта на загиналите в изпълнение на служебния си дълг полицаи от Бургас предложи Елка Неделчева от БСП, а да се отдаде почит на починалия вчера дългогодишен директор на МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград д-р Гечо Жеков предложи Пейчо Георгиев от Демократична България.

В деловата част на заседанието, в която участваха и Кметът на Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметовете Мирослав Грънчаров и Полина Иванова, бяха включени 14 докладни записки, от които съветниците приеха 13.

Най-дълго продължи гласуването на първата докладна, която бе избор на съдебни заседатели на Окръжен съд-Разград за мандат 2023-2026 г. Председателят на Комисията по откриване и провеждане на процедурата за определяне на съдебни заседатели Нюсрет Салим обяви, че от 21 кандидати на изслушване са се явили 20 и местните парламентаристи трябва да изберат 18 от тях. Съветниците гласуваха отделно за всеки от кандидатите и отпаднаха двамата с най-малко гласове. Така новите съдебни заседатели ще са: Юмгюл Ахмедова, Димитрина Атанасова-Йорданова, Христина Иванова, Гюнай Фетта, Айсел Билял, Иванка Петкова, Цена Трифонова, Мария Драгиева, Даниела Данаилова, Искра Иванова, Красимира Денева, Румяна Балтова, Марина Кирилова, Симона Монева, Мартина Йорданова, Калиптен Исмаил, Ненчо Ненов и Лидия Станчева.

Дискусия предизвика докладната за именуване на улица в село Балкански, предложението бе тя да се нарича „Китка“, но съветници предложиха името да е „Хан Омуртаг“, тъй като съседната е „Хан Крум“. След дадена почивка за уточняване дали предложението е обсъждано на Обществен съвет и дали в селото вече няма улица „Хан Омуртаг“, стана ясно, че имотите на улицата са необитаеми  и съветниците приеха първоначалното предложение да се казва „Китка“.

Имаше дискусия и по докладната, предложена от Калоян Монев и Антон Монев от ВМРО-Кауза Разград. обсъждането обаче не доведе до промени в текста и съветниците бяха единодушни в подкрепата си – 25 гласа „за“ от 25 присъстващи. В декларацията против новата цена на ВиК услугите решението се описва като „крайно несправедливо за населението на Община и Област Разград“ и се настоява за „незабавно спиране действието на решението и преразглеждането му от КЕВР, като се отчетат всички социално-икономически фактори в Община и Област Разград“, както и за „намиране на окончателно решение за пълна консолидация на ВиК сектора в Област Разград“. Съветниците гласуваха декларацията ще бъде изпратена на Министерски съвет, МРРБ, КЕВР, Областния управител на Област Разград и Кмета на Разград.

Сред докладните записки, които получиха одобрение, бе предложение за продължаване на съществуващите улици „Стефан Зорзанов“ и „Д-р Петър Берон“ в Разград, докладна за продажба на три имота частна общинска собственост на ул. „Иван Свирачев“ чрез публични търгове с начални тръжни цени между 3697,20 лв. и 6280,50 лв., както и на имот в Просторно на собственика на законно построената сграда в него, продажната цена е 3 112,20 лв., от които 30% ще се използват за ремонти в населеното място. Утвърдена бе и Общинска програма за закрила на детето за 2022-23 г.

Три докладни за социални услуги, администрирани от Община Разград, също бяха приети от местния парламент. С едната се удължава срокът за възлагане изпълнението на проект „Патронажна грижа“ по ОП“Развитие на човешките ресурси“, удължаването е с 6 месеца, считано от 2 ноември 2022 г., като услугата продължи да се изпълнява чрез Домашен социален патронаж, както и в предходния период – от 1 ноември 2021 г. до 1 ноември 2022 г. Втората докладна на социална тематика е за закриване на социалната услуга „Звено „Майка и бебе“. Това става след писмо от Изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане за прекратяване от 1 август 2022 г. на финансирането на социалната услуга с капацитет 6 места. От ноември 2021 г. до момента в социалната услуга няма настанени от Дирекция “Социално подпомагане“ потребители или подходящи за насочване от Дирекцията. С освободените финансови средства от закриването на тази социална услуга ще бъде обезпечен ресурс за увеличаване на капацитета на друга социална услуга, към която има интерес от страна на потребители, и капацитетът се увеличава за втори път – Център за социална рехабилитация и интеграция „Емилиян“. Предложението сега е от 45 местата да станат 61, при разкриването на услугата са били 35.

С 9 гласа „за“, 4 „против“ и 7 „въздържали се“ не бе одобрена докладната за учредяване на безвъзмездно право за ползване на част от имот от общинската структура на ПП“Възраждане“ на ул. „Тимок“1, офис 4.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *