Съветниците от ГЕРБ предлагат Общината да плаща на аптеките по 300 лв. за всяко нощно дежурство

Разград

Общинските съветници от ГЕРБ в Разград излизат с предложение за решаване на проблема с липсата на нощна аптека в Разград – чрез сключване на договори на Общината с няколко аптеки, всяка от които ще получава по 300 лева от общинския бюджет за едно нощно дежурство. Практиката взаимствали от Благоевград.

Ето целият текст на прессъобщението на ГЕРБ:

“На предстоящото във вторник /28 февруари/ заседание на Общински съвет Разград, общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ предлагат Община Разград да даде съгласие и обезпечи финансово нощните дежурства на аптеките на територията на гр. Разград през 2023 година.

От десетина години в Разградска община няма денонощна аптека и при случай на необходимост се налага да се пътува до други областни градове, за да се набави нужното лекарство. От съюза на фармацевтите считат, че най – доброто решение е въвеждането на дежурства по график, в който да се включат всички аптеки на територията на града. Причината, поради която собствениците на аптеки не се съгласяват на тази мярка е необходимостта от заплащане на нощните смени на персонала, което се явява нерентабилно за тях.

Денонощните аптеки в България са 56 на брой, като такива има в половината от областите в страната. В края на септември миналата година, на проведеното заседание при Областния управител на Разград на експертна комисия, назначена със заповед на Министъра на здравеопазването, е приета Аптечна карта на област Разград. Като основна потребност в картата е посочена нуждата от разкриване на денонощна аптека в областния град, като е обсъдено прилагане в град Разград на използваната в други градове практика на нощни дежурства на аптеки на ротационен принцип.

За да бъдат предоставяни 24-часови фармацевтични услуги на територията на града, е необходимо Общината да обезпечи финансово нощните дежурства на аптеките, като разходите са в размер на около 300 (триста) лева на дежурство. Подобно решение е прието единодушно в края на януари тази година от Общински съвет Благоевград. Докладната записка на ГЕРБ предвижда, при сключване на договори с две и повече аптеки, да се изготвя график на нощните дежурства, който да бъде оповестяван на населението.

В случай, че предложението на ГЕРБ получи необходимата подкрепа в Общинския съвет, напълно реалистично е Разград да има денонощна аптека до месец-два.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *