Стогодишна учителка празнува рожден ден в училище

Заместник-кметът на Община Разград Милена Орешкова поздрави един от най-възрастните жители на общината Донка Дюлгерова за нейния 100-годишен рожден ден – съобщават от пресцентъра на Община Разград.

Тържеството, съобразено с противоепидемичните мерки – с маски и на социална дистанция, се проведе в театралната зала на ОУ“Васил Левски“-Разград, част от професионалния стаж на юбилярката е преминал в това училище, където тя е била начална учителка.

Честването бе организирано от ръководството на училището и от четвъртокласниците от клуб „Млади възрожденци“, които изпратиха видеопослание до юбилярката. Най-вълнуващ бе поздравът на едно от децата, Берк Сюлейман сподели, че за него датата 22 май, на която Донка Дюлгерова става на 100 години, е също много важна и незабравима, днес той също има рожден ден.

Заместник-кметът Милена Орешкова поздрави юбилярката от името на Кмета Денчо Бояджиев, връчи й поздравителен адрес от негово име, както и ваучер за пазаруване от магазин „Технополис“, откъдето да си закупи по неин избор необходим електроуред. „Призвание е да си учител, да учиш учениците, но и да си пример за учителите. Благодарна съм за Вашия пример и Ви пожелавам здраве и още дълги години да ни вдъхновявате.“ – обърна се заместник-кметът Милена Орешкова към рожденичката.

Част от учениците на г-жа Дюлгерова лично изразиха своето уважение към първата си учителка, а други изпратиха поздрави.

Юбилярката разпозна всичките си ученици и благодари за поздравленията. Припомни си заедно с тях как ги е учила на четмо и писмо. „Имам мили спомени, учехме ви с удоволствие, стараехме се повече знания да ви дадем, учехме ви да обичате България и историята й. Благодаря за хубавите моменти!“ – каза тя.

Гости на милото тържество бяха и началникът на Регионалния инспекторат по образование Ангел Петков и председателят на Синдиката на българските учители Рада Нейчева.

Донка Дюлгерова е родена на 22 май 1920 година в разградското село Пороище. Учителската си дейност започва през 1941 година в добруджанското село Нова Черна. След това е била учителка в Балкански, Островче, Липник,   Раковски и от 1962 година в Основно Училище “Васил Левски“-Разград, където се пенсионира през 1975 г. 34-годишният й професионален път завършва със заслужено признание – наградена е с орден „Кирил и Методий“ втора степен, има и други отличия за професионалните си успехи. Нейните ученици са се реализирали в различни области на живота – Веселин Крайшников – архитект, Стела Иванова – архитект, Емил Марков – инженер, Ангел Вангелов – инженер геодезист, Димитър Андреев – лекар, Димчо Милев – преподавател във ВТУ (Великотърновски Университет), футболният съдия Йордан Йорданов, има учители, икономисти, медицински сестри и специалисти. Част от учениците й като Недялка Цветкова и до днес с любов се грижат за нея, помагат й и Хатидже и Адем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *