Станислава Русева: Няма нито едно лудогорско село, което да не може да бъде рай! Нека заедно постигнем това!

Моето име е Станислава Русева. Завършила съм Великотърновски университет „Св.Св.Кирил и Методий” гр. Велико Търново със специалност „Право”. Живея в гр. Разград. Този град са избрали и моите родители, оставили редица възможности за успешна реализация в столицата. Милея за този град, в който избрах да създам семейство и да отгледам и възпитам децата си. За мен истински са традиционните ценности на нашия народ – семейството, децата, грижата за възрастните. Нашата община освен гр. Разград, включва и 21 населени места, голяма част от тях населени с представители на уникалната етнографска група на капанците. Твърдоглави и добри люде, много преживели, много научили и от които много можеш да научиш.

Но житието и битието в българското село е различно от града. Еднакви са проблемите във всички села в България. Слава Богу ние в Лудогорието нямаме напълно обезлюдени села, но това не е повод за гордост. Трябва и можем да спрем този процес. Да върнем младите хора обаче изисква много усилия, не само финансови. Днес българите /малки и големи/, избрали спокоен живот на село, имат нужда от елементарни за 21 век неща – свободен достъп до социални услуги, здравеопазване, банкови услуги, лекарства, сигурност и спокойствие и др. В БСП имаме ясен план как да подобрим условията за живот в българското село.

Трябва незабавно да започнем подготовка за приемане на необходимите нормативни промени за премахване на търговския статут на държавните, университетските и общинските лечебни заведения. Това драстично ще подобри качеството на здравните услуги.

Въвеждане в законовите норми на понятието „защитено лечебно заведение“ ‒ за такива в отдалечените и планински райони. Така ще съхраним малките болници в селските и планинските райони за да гарантираме равен достъп до здравеопазване.

Създаване на условия за привличане на здравни специалисти при създаване на лечебна практика в малките населени места.

Ще изработим на стратегия за развитие на планинския и селския туризъм в България във всичките му форми: екологичен, спортен, спа и културен.

Ще настояваме за увеличаване на размера на финансирането за институция за сметка на брой ученици. Това ще доведе до запазване на детските градини и училищата в малките населени места, където децата са по – малко и средствата за издръжка на детските градини и училищата не достигат. Ще предложим нормативни промени, които да защитават учебните заведения в малките населени места от закриване.

Ще въведем нова полицейска карта с постоянни жандармерийски постове в малките населени места за противодействие на битовата престъпност.

Десетилетия наред зеленчукопроизводството и животновъдството бяха емблема на българското село, с високи добиви и качествена продукция. Предвиждаме целева финансова подкрепа относно интензивните подотрасли в земеделието, а именно: зеленчукопроизводство (в т.ч.  оранжерийно зеленчукопроизводство), овощарство, лозарство, животновъдство.

Лудогорието разполагаше с добре изградено поливно земеделие, което подпомагаше земеделските производители. Благодарение в нашата област работеха 7 консервни комбината. Те осигуряваха поминъка на хиляди жители. Осигуряваха пазар за земеделската продукция, с която се задоволяваха потребностите на населението. А не малка част отиваше за износ. Освен, че ще възстановим поливното земеделие, ще настояваме държавата да дотира зеленчукопроизводството и овощарството за да спрем да ядем 100 % вносни плодове и зеленчуци, които сега са по-евтини от българските.

Общинските бюджети са много ограничени, за да се справят с всички потребности на населените места. Обикновено от недоимъка в бюджета страдат селата. Ето защо от БСП предвиждаме поне 2% от данъка върху доходите на физическите лица да се връща в общините. Това ще даде глътка въздух, която да позволи насочване на по-голям финансова ресурс за подобряване на инфраструктурата и благоустрояване на българското село.

Няма нито едно лудогорско село, което да не може да бъде рай!

Нека заедно постигнем това!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *