Сред величието на древен Абритус бе връчена първата награда за драматургия „Антон Страшимиров”

Древност и съвременност се събраха в атрактивни събития и във втория от двата дни на фестивала на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград” – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

До полунощ посетителите на Регионален исторически музей-Разград продължиха за разглеждат две уникални експозиции от различни епохи. На първия етаж на Интерактивния музей можеше да се види наш съгражданин на 7000 години. Останките му са открити през 2016 г. в село Каменово при разкопки, извършвани от няколко години в този район от археолози от НАИМ при БАН, РИМ-Русе и РИМ-Разград. Тялото е на мъж, силно свит наляво в ембрионална поза, с глава на североизток, държи в ръцете си бойна каменна брадва-чук. В гроба е намерен и спондилус – мида, използвана преди хилядолетия за изработка на накити. При разкопките е изваден във вида, в който е намерен, целият гроб, досега е съхраняван в Каменово, за пръв път бе представен пред посетителите на музея в Разград. Учените са установили, че находката е от каменно-медната епоха, от преди близо 7000 години.

На втори етаж на Интерактивния музей посетителите се пренасяха в тракийско време – там бяха експонирани петте сребърни предмета с позлата от Боровското съкровище, собственост на РИМ-Русе. Тракийското съкровище включва три ритона, каничка-ритон и разлата купа, то е датирано от IV в.пр.н.е.

Сред величествените колони и стени на древноримския Абритус момичетата от Градски мажоретен състав към ЦПЛР Център за работа с деца с ръководител Емилия Борисова откриха вечерния спектакъл със свое изпълнение със светещи пойове. След тях видяхме вихрените български танци на Ансамбъл „Чинари”, които ни представиха танцовия спектакъл „Мистичен ритъм”.

Преди гостуващия ансамбъл да излезе на сцената бе връчена първата награда от новоучредения конкурс за драматургия „Антон Страшимиров. Той се организира от Община Разград и Съюза на българските писатели. Победителят бе излъчен на заседание на петчленна комисия, която включва: председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов; проф.д-р по изкуствознание Любомир Халачев – сценарист и режисьор; Иван Странджев – поет и драматург; директорът на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”-Разград Димитър Петров и Цветана Бенонова – гл.експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности” в Община Разград. И петимата бяха тази вечер в публиката, а името на победителя обяви председателят на комисията Боян Ангелов. Той поздрави Община Разград за съпричастността към идеята да се тачи и помни името на един от създателите на модерната българска драма, който е останал в златните страници на българската литература. Животът на Антон Страшимиров е свързан с Разград, заедно с брат си той е учил в Разградската гимназия.

Боян Ангелов уточни, че изборът на победителя в първия конкурс за драматургия „Антон Страшмиров” е направен единодушно. Творбите са били представени пред комисията анонимно. Наградата – плакет, грамота и парична награда от 5000 лева отиде при писателя Банко Банков. Той е автор на множество романи, сборници с разкази и драматургични текстове. Миналата година е носител на Наградата за драматургия на Съюза на българските писатели. Банко Банков е професор, преподавател във Висшия строителен институт

Наградата на Банко Банков бе връчена от заместник-кмета на Община Разград Добрин Добрев, който изрази удовлетворението на ръководството на Община Разград, че е положено началото на нов конкурс, изпълнен със съдържание и смисъл. Г-н Добрев допълни, че се надява конкурсът ще стане традиционен, а творбите, обявени за победители, ще се играят на разградска сцена. По думите на заместник-кмета това е най-достойният начин да се пази и почита името на един родолюбец, талантлив драматург и  истински българин, какъвто е бил Антон Страшимиров.

Първият лауреат на наградата „Антон Страшимиров” Банко Банков оцени високо инициативата на Община Разград и на Съюза на българските писатели да преподчертаят ролята на Страшимиров като талантлив писател. „Тази инициатива запълва празнина между театралите и писателите в България, която може да бъде преодоляна с взаимно разбиране и подаване на ръка.” – каза Банко Банков.

Както предвижда условието на конкурса, още на сцената Банко Банков връчи творбата си „Недописана страница” на директора на Театрално-музикален център-Разград Таня Карбова. Тя пое ангажимент пиесата да бъде поставена на разградска сцена догодина. Карбова съобщи, че през тази година разградският театър ще отбележи 75-ата годишнина от създаването си. Това ще стане през октомври с театрални празници, които ще бъдат открити със „Свекърва” на Антон Страшимиров.

След първата церемония за връчване на наградата от националния конкурс по драматургия „Антон Страшимиров” зрителите на Абритус се насладиха на вихрените танци и песни на ансамбъл „Чинари”. След спектакъла професионалните танцьори поведоха кръшно българско хоро сред стените и колоните на Абритус, а публиката бе поканена от името на Община Разград и на следващото събитие от културния календар – вторият фестивал „Читалищата – живото наследство на България”. Той ще се проведе на Ронда в Градския парк в събота, 25 юни, началото е в 10,30 ч.

Още снимки от втората от “Белите нощи на Разград” вижте ТУК.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *