Спортните клубове поискаха навреме и прозрачно да получават финансиране от Министерството на спорта

На среща със заместник-председателя на Комисията за децата, младежта и спорта в Народното събрание представители на 17 спортни клуба от Разград поискаха навреме и прозрачно да получават финансиране от Министерството на спорта. Инна Иванова обясни, че работната среща в Разград е сред първите инициативи от обществено обсъждане, свързано с изменение на законодателната рамка по отношение на финансирането и дейността на спортните клубове. Тя поиска от представителите на клубовете информация относно това колко деца посещават заниманията, с каква спортна база разполагат и кандидатствали ли са по националните програми за подпомагане на спорта.

Преобладаващо бе мнението на спортните деятели, че е недобре работеща клаузата в Закона за спорта, която не допуска един клуб да членува в повече от една федерация. В по-малките градове един клуб развива по няколко спорта, при това положение част от състезателите се налага да се състезават за клубове от други градове, а и като цяло затруднява дейността на клубовете  – изтъкна председателят на СК”Гладиатор” Георги Георгиев. Оказа се, че това е проблем и за част от другите клубове. Обща бе и критиката, че през тази година финансирането от Министерството на младежта и спорта е пристигнало в средата на годината, когато по-голямата част от първенствата, в които участват, вече са се провели.

Спортните деятели са оплакаха и че нямат яснота как точно се определя финансирането за всеки от клубовете, имало случаи при повече постижения и повече картотекирани състезатели да имат по-малко подпомагане.

По отношение на базата, която ползват, повечето от клубовете изтъкнаха добро взаимодействие с общинската управа. От баскетболния клуб „Вълци” коментираха, че имат уверение от местната власт, че ремонтът на спортна зала „Абритус”, която ще касае най-вече тяхната дейност, ще бъде довършен до края на годината. За недоброто състояние на колодрума припомниха от СКК”Спринт”, но също с уточнение, че срещат разбиране от Община Разград. От клуба по динамична стрелба „Дръзки” се оплакаха, че не получават подпомагане от местната власт след изменението на общинска наредба, с която се подпомагат само клубове, които развиват детско-юношески спорт, какъвто в клубовете по стрелба и културизъм няма как да се развива. Казусът е в Административен съд и се очаква решение.

Всички спортни деятели се обединиха около настояването на Здравко Душков да се обсъди въпроса за компенсации и за спортните клубове заради цените на тока и горивата. Транспортният проблем се оказа сред най-сериозните пречки клубовете да участват в състезания. Цветан Танев от СК”Бадминтон” даде пример със състезание в Хасково, на което, за да участват децата от неговия клуб, трябва да се осигурят 1200 лв.

Към подобаващо отношение към спортовете, които на практика развиват масовия спорт, призова Георги Георгиев. Той уточни, че залата на клуб „Гладиатор”, както и повечето зали за фитнес, работи 365 дни в годината по 15 часа на ден, което е реалния масов спорт, а подпомагането не съответства на този факт.

Сред обнадеждаващите неща, които разградските спортни деятели чуха, бе това, че се обмисля как онлайн да се подават документите за финансиране от Министерството на младежта и спорта и онлайн да се виждат критериите, по които то се определя за всеки клуб. Подобряване на системата на финансово подпомагане на клубовете от министерството Инна Иванова обеща още от догодина.

Тя видимо бе доста впечатлена от богатата спортна действителност в Разград и дори изрази съмнение дали при толкова много активни клубове те не са посещавани от едни и същи деца. Подобна ситуация имало в малък общински център в Северозападна България, където имало 70 деца, а 11 спортни клуба.

Без претенции към подпомагане беше само Валентин Станчев от ПФК”Лудогорец 1945”, който благодари на училищните ръководства, които показват разбиране към ангажираността на близо 300-те деца, които тренират в школата на 11-кратния български шампион. 120 от тях не са от Разград и живеят в общежитие. Това са деца, ангажирани със спорт, а не са на улицата, черпят ценен опит от мъжкия отбор – допълни Станчев. Подготовката на всички тях е за сметка на клуба, за чиято академия най-голямата гордост е, че в момента има 25 възпитаници на школата, които играят в „А”-група, а колко са в „Б”-група вече е изгубен броят.

Работната среща бе организирана със съдействието на Областна администрация и открита от заместник областния управител Драгомир Златев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *