Спортист №1 на Разград иска да стане европейски и в следващата възрастова група – до 20 години

Най-добрите спортисти на Община Разград за отминаващата година получиха признание за постигнатите от тях успехи на специална церемония, организирана от Община Разград. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Призовете на отличените състезатели връчиха Кметът Денчо Бояджиев, председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, заместник-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим, секретарят на Община Разград Нели Добрева, председателят на Постоянната комисия по младежта, спорта и туризма в Общинския съвет Ремзи Реджеб и главен експерт „Спорт“ в Община Разград Валери Бойчев.

Кметът Денчо Бояджиев благодари на спечелилите заслужени награди спортисти за това, което постигнаха през годината. Г-н Бояджиев отправи пожелания към състезателите и техните треньори за здраве, дръзновение и нови успехи през 2023 г. за утвърждаване и надграждане на постигнатото.

Призьорите получиха плакети с имената и класирането си в десетката, както и парични премии, а за двете дами имаше и по една червена роза от Кмета Денчо Бояджиев.

№1 в класацията „Спортист на Община Разград за 2022 г.“ е 17-годишният Лъчезар Вълчев.Той е състезател от СКЛА“Лудогорец“ с треньор Красен Цонев. Роден е на 26 май 2005 г. През отминаващата 2022 г. най-големите му постижения на национално и международни нови са: първо място в дисциплината троен скок на националния шампионат за юноши до 20 години и първо място на европейско първенство за юноши до 18 години с резултат 15,76 м. Пред местните журналисти преди церемонията Лъчезар Вълчев сподели, че за да се стигне до върха трябва да се положат много усилия, болки и усърдия, трябва и да си много борбено. През следващата година той си е поставил за цел европейска титла и в следващата възрастова категория – юноши до 20 години, както и участие в Европейското първенство за мъже.

На втора позиция е другият състезател от региона с постижение на европейски форум. 19-годишната Фатме Шабан е състезателка от СКБ“Лютфи Ахмедов“ с треньор Дениз Хамид. През 2022 г. е републиканска шампионка при жените в кат. 59 кг. и бронзова медалистка от Европейско първенство за девойки до 21 години в същата категория.

На трето място е футболистът от ПФК“Лудогорец“ Кирил Десподов. Тимът е шампион на България за сезон 2021/22 г., достигна до групова фаза на турнира Лига Европа и 1/16 финали на турнира Лига на конференциите.

Четвърти в класацията е другият номиниран лекоатлет – Владислав Димитров. 19-годишният състезател на СКЛА“Лудогорец“ е победител в националния шампионат по лека атлетика за юноши до 20 години в дисциплината мятане на диск с резултат 49,17 м., на балканско първенство в същата възраст е на шеста позиция.

Пети в класацията е колоездачът от СКК“Спринт“ Мирослав Минчев, който е победител на държавния лично-отборен шампионат в дисциплината 1000 м. от място и в отборен спринт.

На шеста позиция е състезателят от ШК“Абритус“ Ивайло Енчев с най-добри постижения през годината: първо място по ускорен шах на държавно индивидуално първенство и трето място в класическия шахмат на международния турнир „Георги Трингов“.

На седма позиция е Никола Комаровски от СКК“Будо“. През годината той е класиран на второ място в дисциплината кумите кат. 70 кг. на държавно първенство за младежи 16-17 г. и победител в същата дисциплина и възраст, но в кат. до 75 кг. на Европейско първенство по киокушин карате.

Осми в спортната десетка на Разград е Николай Йончев – състезател по културизъм на СК“Гладиатор“. През годината той е победител в дисциплината бодибилдинг до 90 кг. на турнир „Хеброс“, шести в дисциплина класическа физика на Европейско първенство и втори на Балканско първенство в дисциплините класическа физика и бодибилдинг до 90 кг.

На девето място е вторият борец в класацията. Хюсеин Динчер Ибрахим е държавен първенец от първенството за юноши до 21 години в кат. 61 кг., класира се на 20-то място на Европейско първенство до 21 години.

Десетката завършва с още един колоездач – Николай Станчев е победител в отборния спринт на държавно първенство и втори в дисциплината кейрин.

„Отбор на годината“ е мъжкият тим на ПФК“Лудогорец 1945“.

В категорията „треньор на колективни спортове“ победител е наставникът на ПФК“Лудогорец“ АнтеШимунджа, а при индивидуалните спортове – треньорът на „Спортиста на годината“ Красен Цонев. Лекоатлетка е и победителката в категорията „най-перспективен млад състезател“. 14-годишната Каролина Иванчовска от СКЛА“Лудогорец“ е победител в дисциплината 400 м. бягане на национален шампионат за момичета под 16 години, класира се пета в същата дисциплина на международния турнир „Младост“ в още по-висока възрастова група – под 18 години.

Специалната награда на вестник “Екип 7” получи основният организатор на събитието главен експерт “Спорт” в Община Разград Валери Бойчев.

Още снимки вижте ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *