Спортисти от различни поколения се събраха на представянето на книгата за Николай Антонов

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев поздрави авторите и издателя на книгата за живота на Николай Антонов „По виража”. Това стана по време на представянето на книгата в родния град на лекоатлета тази вечер в Художествената галерия „Проф. Илия Петров”. Това съобщиха от пресслужбата на местната управа.

Творбата, в която Николай Антонов-Таланта и  спортният журналист Иван Нанков разказват за живота на спортиста, известен и като „най-бързия бял мъж на планетата”, излезе от печат през септември, тогава бе представена в София, а тази вечер бе представянето й в Разград.

За книгата разказаха двамата автори и управителят на издателството, което я издаде „Тип-топ прес” Владислав Симеонов.

Иван Нанков сподели, че като спортен журналист е отразявал голяма част от успехите на Николай Антонов и след несгодите в съдбата на спортиста се е почувствал длъжен да припомни на обществеността, че има много постижения, с които трябва да се гордеем.

Издателят Владислав Симеонов заяви, че макар през последните години неколцина от българските спортисти да са издали биографии, книгата за Николай Антонов няма аналог със своята честност и откровеност, с разказа за победите и провалите.

Най-кратък в коментарите си, но и най-развълнуван, бе Николай Антонов. Той разказа, че подготовката на книгата го е заредила положително, започнал е отново да спортува, а много време не се е интересувал от спорт, чувства се добре, вече е и студент в НСА.

В залата присъстваха предимно хора от спортните среди от различни поколения, по-възрастните и връстниците на Николай му пожелаха да има възможност и желание да предаде опита си на летоатлетическата писта на младите спортисти. Част от младите също бяха в залата и с интерес слушаха и след официалната част разговаряха с Николай Антонов за постиженията му.

В приветствието си заместник-кметът Добрин Добрев поздрави хората, захванали се с благородното начинание да увековечат в книга достойната спортна кариера и високите спортни резултати на Николай Антонов, с които Разград се гордее. Пожела им да продължат да са летописци на спортната история на Разград. Увери, че ръководството на Община Разград ще продължи да изпълнява ангажиментите си към развитието на спорта в региона, за да имат разградчани още поводи за гордост.

Авторите и издателят благодариха на местната управа за това, че първа и без колебание е подала ръка за осигуряване на финансови средства за издаването на книгата. Тя е отпечатана с подкрепата на Община Разград, Българската федерация по лека атлетика, бившият треньор на Николай Антонов Янко Братанов и бившият му съотборник Николай Николов.

Книгата се продава във веригите книжарници „Хеликон” и „Сиела”, както и в Книжна борса „Солид”, по време на представянето също можеше да бъде закупена, което мнозина от присъстващите сториха, а след това си взеха автографи. Припомняме, че  Николай Антонов е световен шампион на 200 м. бягане в зала през 1991 г., европейски шампион на 200 м. в зала през 1992 г., многократен медалист от международни първенства и турнири, има 13 републикански рекорда на 200 м. на открито и в зала, част от постиженията му на национално ниво не са надминати и до днес.

Още снимки от представянето на книгата вижте ТУК.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *